2013. október 12., szombat

Szilvás, szőlős sütemények


Joghurtos-szilvás sütemény

Hozzávalók:

20 dkg cukor
3 tojás,1 dl olaj
1,5 dl joghurt
20 dkg liszt
20 dkg szilva
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

a forma kenéséhez margarin,

Elkészítés:

Összeeverjük a lisztet sütőporral és a sóval.
Habosra keverjük a tojásokat a kétféle cukorral,hozzáöntjük az olajat és a joghurtot, elkeverjük, 2-3 részletben hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és a megfelelően előkészített tortaformába öntjük. Tetejét
kirakjuk a megmosott, kimagozott és félbevágott szilvaszemekkel, majd előmelegített sütőben  készre sütjük /tűpróba/
Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.

Szőlős piskótaszelet

Hozzávalók:

a piskótalaphoz: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál olaj.

Krémhez: 35 dkg tehéntúró, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, 12 dkg porcukor,1 vaniliás cukor, 1/2 citrom héja,  10 gramm zselatin, O,5 dl tej, 2 gerezd muskotályszőlő,

Díszítéshez: 2 dl  habtejszín, 1 gerezd muskotályszőlő. dekorgyöngy /elmaradhat/

A tojásokat egy keverőtálba törjük hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg vastag habkrém lesz. Beleszitáljuk a lisztet meg az az étkezési keményítőt, a tál szélén körbecsurgatjuk az olajat, lazán összekeverjük. Sütőpapírral bélelt, 30x25cm-es tepsibe simítjuk, és forró sütőben 10 perc alatt megsütjük.
1 evőkanál porcukrot összekeverünk 1 evőkanál liszttel, egy tiszta konyharuhára szórjuk, és egy hirtelen mozdulattal a piskótalapot ráfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. A tehéntúrót kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral, meg a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a joghurtot, a tejben feloldott zselatint meg a felvert tejszínt, és lazán összekavarjuk.  Végül beleforgatjuk a megmosott és megszárított szőlőszemeket. A piskótalapot egy kalácsformába rakjuk, beleöntjük a krémet, és a piskóta lelógó részeit kétfelől ráhajtjuk úgy, hogy középen találkozzanak. Ha nagyobb, a széleiből levágunk.Egy éjszakára dermedni hagyjuk, majd hosszúkás tálcára borítjuk, 2-3 cm széles szeletekre vágjuk, és tetejét tejszínhabbal, szőlőszemekkel díszítjük.

 Forrás: Finom falatok
Gál Edit, Kálmán Adél
/Erdélyi Konyha/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése