Hozzávalók : 25 dkg liszt, 2.5 dkg margarin, 2.5 dkg élesztő,
2.5 dkg porcukor, 1 tojás, 1.3
dl tej, 3 csipet só, egy citrom reszelt héja
10 dkg darált dió, 10 dkg
kristálycukor, olvasztott vaj
Elkészítés : A tészta összetevőiből kézzel vagy géppel kelt
tésztát gyúrunk. Ezután kb. 30-40 percet kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaformát
kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk. ( az alját is )
Keverjük össze a darált diót
és a kristálycukrot.
Ha a tésztánk megkelt,
nyújtsuk ki kb. egy – másfél centi vastagságúra és egy kisebb pogácsa
szaggatóval szaggassuk ki a tésztát. A kiszaggatott tésztákat mártsuk bele egy
villával az olvasztott margarinba és forgassuk meg jól a cukros dióba. Ezután
tegyük szorosan a tésztadarabokat a tortaformába és szórjuk a tetejére a
maradék cukros diót. Így kelesszük még újabb 30 percig.
Előmelegített sütőben 170
fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük.
Vaníliasodó : 4 dkg liszt, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor
vagy 1 vaníliarúd belseje, 4 db tojássárgája, 8 dl tej
Elkészítés : A cukrot, vaníliáscukrot és a lisztet egy tűzálló
tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db
tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk ( ha
vaníliarúdat használunk akkor itt tegyük bele a tejbe ). Ha felforrt akkor
lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
Kis lángra téve sűrítsük be a sodót.
Nagyon finom, puha!
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat a teteje! Az
aranygaluska csak frissen jó!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése