2013. október 27., vasárnap

Citromvirág , csíkos tallér sütemény




Hozzávalók: 30 dkg liszt   18 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 tojás, fél tasak sütőpor, 1 citrom leve és lereszelt héja, 1 tojásfehérje a lekenéshez, 3 - 4 evőkanál cukorral kevert darált mák a szóráshoz, barack lekvár az összeragasztáshoz.

Elkészítése: A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzátesszük a többi hozzávalót és puha tésztát gyúrunk. Késfok vastagságúra nyújtjuk, virágformával kiszúrjuk. A virágok felének közepébe gyűszűvel vagy szivószállal lyukat vágunk. A tojásfehérjét kissé felverjük, a lyukas virágokat bekenjük a habbal és a cukorral elkevert mákba mártjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, közepes lángon 10 - 15 perc alatt világosra sütjük. Még melegen párosával összeragasztjuk a dzsemmel. A frissen sült virágok keksz állagúak, a dzsemtől omlósra puhulnak.

Csíkos tallér

csíkos tallér

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • csipetnyi só
A hozzávalókat a kakaó kivételével összegyúrjuk, két cipót formálunk. Az egyikbe még gyúrunk kakaóport, a másikba vaníliás cukrot. Mindkét cipót egyforma nagyságúra nyújtjuk, utána egymásra fektetve szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, s amikor már megkeményedett a tészta, vékony szeletekre vágjuk. Vajazott tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 190 C-on , kb. 10-15 perc alatt megsütjük.

forrás: Erdélyi Konyha
Kádár Katalin-Imola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése