2013. október 12., szombat
Szilvás, szőlős sütemények
Joghurtos-szilvás sütemény
Hozzávalók:
20 dkg cukor
3 tojás,1 dl olaj
1,5 dl joghurt
20 dkg liszt
20 dkg szilva
1 tasak vaníliás cukor
2 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
a forma kenéséhez margarin,
Elkészítés:
Összeeverjük a lisztet sütőporral és a sóval.
Habosra keverjük a tojásokat a kétféle cukorral,hozzáöntjük az olajat és a joghurtot, elkeverjük, 2-3 részletben hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, és a megfelelően előkészített tortaformába öntjük. Tetejét
kirakjuk a megmosott, kimagozott és félbevágott szilvaszemekkel, majd előmelegített sütőben készre sütjük /tűpróba/
Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk.
Szőlős piskótaszelet
Hozzávalók:
a piskótalaphoz: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 evőkanál olaj.
Krémhez: 35 dkg tehéntúró, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, 12 dkg porcukor,1 vaniliás cukor, 1/2 citrom héja, 10 gramm zselatin, O,5 dl tej, 2 gerezd muskotályszőlő,
Díszítéshez: 2 dl habtejszín, 1 gerezd muskotályszőlő. dekorgyöngy /elmaradhat/
A tojásokat egy keverőtálba törjük hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, míg vastag habkrém lesz. Beleszitáljuk a lisztet meg az az étkezési keményítőt, a tál szélén körbecsurgatjuk az olajat, lazán összekeverjük. Sütőpapírral bélelt, 30x25cm-es tepsibe simítjuk, és forró sütőben 10 perc alatt megsütjük.
1 evőkanál porcukrot összekeverünk 1 evőkanál liszttel, egy tiszta konyharuhára szórjuk, és egy hirtelen mozdulattal a piskótalapot ráfordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. A tehéntúrót kikavarjuk a porcukorral, vaníliás cukorral, meg a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a joghurtot, a tejben feloldott zselatint meg a felvert tejszínt, és lazán összekavarjuk. Végül beleforgatjuk a megmosott és megszárított szőlőszemeket. A piskótalapot egy kalácsformába rakjuk, beleöntjük a krémet, és a piskóta lelógó részeit kétfelől ráhajtjuk úgy, hogy középen találkozzanak. Ha nagyobb, a széleiből levágunk.Egy éjszakára dermedni hagyjuk, majd hosszúkás tálcára borítjuk, 2-3 cm széles szeletekre vágjuk, és tetejét tejszínhabbal, szőlőszemekkel díszítjük.
Forrás: Finom falatok
Gál Edit, Kálmán Adél
/Erdélyi Konyha/
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése