2014. június 12., csütörtök

Cseresznyéből, meggyből, barackból - cobbler



A cobbler eredetileg egy holland sütőedény neve, amely annyira jelentős szerepet játszott a tulajdonosa életében, hogy a végrendeletében hagyta meg, hogy kinek szánja a halála után. Mostanra azonban egészen mást jelent. A cobbler egy sütemény, amely hasonlóan készül, mint az úgynevezett morzsasüti, de annál sokkal ízletesebb. 
A titka a friss gyümölcs és a fűszerek, valamint a keményítő. Hogy miért? Mert a lédús gyümölcsök a sütés alatt levet engednek, ami könnyen eláztathatja a süteményt, de ha keményítővel vagy kukoricaliszttel szórjuk meg a gyümölcsöket, a szaft sűrű és ízletes lesz.

Bármilyen gyümölcsből készíthető,/ amiből pitét is sütnél/, áfonyával, meggyel, körtével verhetetlen.    A legtöbb gyümölcshöz jól passzol a fahéj és a szegfűszeg,  de lehet próbálkozni  gyömbérrel vagy ánizzsal.

Hozzávalók egy közepes tepsihez
15 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál a tetejére, 1 teáskanál sütőpor, 10 dkg vaj, 2 tojás, 1,5 dl tejszín, 50 dkg gyümölcs, 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt, 2-3 evőkanál   cukor, ha a gyümölcs nem elég  édes. fűszerek ízlés szerint.

Elkészítése
A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Tipp: a tészta lágyabb lesz, ha a tojás szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez.

Tipp2: adj a sütihez fagyit!


Forrás: nlc.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése