2012. október 13., szombat

A csorba leves


  
A csorba egy román leves. Jellemző a román konyhára a húsok vízben főzése, a rántás elhagyása, és a ciberével (bors románul) való savanyítás. 



ERDÉLYI CSORBA (leves)

 Hozzávalók:
50 dkg bármilyen hús (birka, vagy sertés, vagy pulykamell)
1 nagyobb fej vöröshagyma
Őrölt pirospaprika
Olaj
4 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
Kisebb karalábé
Pár darab burgonya
Maréknyi zöldpaszuly (zöldbab)
Maréknyi zöldborsó
Só, bors, csípős paprika
Vegeta ételízesítő
Fél csomag petrezselyemzöld.
 Elkészítés:
Az olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, őrölt pirospaprikát, beletesszük a kockára vágott húst és megfőzzük.
Közben egy másik edényben odatesszük az apróra vágott zöldségeket, és sós vízben megfőzzük. Amikor mindkettő elkészült, összevegyítjük, és annyi vizet töltünk hozzá, hogy jó híg leves legyen. Ezután ízesítjük törött borssal, csípős paprikával, (vegetával). Jól összefőzzük.
Mikor jól összefőtt, apró lisztgaluskákat szaggatunk bele. (1 tojásból készítjük, jól felverni, és hozzátenni annyi lisztet, hogy jó galuska tészta legyen, akár kanállal akár nokedli szaggatóval belerakni a levesbe). Ha a galuska feljött a leves tetejére, kész van.
Levesszük a tűzről, megszórjuk petrezselyemzölddel.
A receptet, fotó küldte: Orbán Rozália, Gyergyócsomafalva, Erdély.

Erdélyi csorbaleves  /2/recept
Hozzávalók:
50 dkg. szinhús ( bármilyen)
1 nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál édes-nemes fűszerpaprika,
2 szál sárgarépa,
1 szál petrezselyem,
1 kis fej karalábé,
2-3 szem burgonya, só,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 db. csípős paprika
2-3 evőkanál étolaj (vagy sertészsír)
1 csokor zöldpetrezselyem
1 db. citrom leve
A galuzskához: tojás, só, liszt
Elkészítés:
A húst megmossuk, felkockázzuk. A felforrósított zsiradékon az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd paprikázzuk s beletesszük a húst is, amit kissé pörkölünk, majd kevés vizet aláöntve főzünk. Izesítjük sóval, kevés őrölt feketeborssal. A zöldségeket tisztiítás után felszeleteljük, daraboljuk, majd egy másik edényben enyhén sós vízben készre főzzük. Ha kész hozzáadjuk a húst és az egészet felhígítjuk, majd belefőzzük az apróra szaggatott galuskát, tovább borsozzuk, s a csípős paprikával is erősítjük. A végén utánízesítjük, citrom levével savanyítjuk. Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel disziítjük.


Csorba /3/
Hozzávalók (4 személyre):
20 dkg zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller)
1 kis fej hagyma
2-3 szál lestyán
30 dkg hús
1/2 kg csont
4 dkg rizs
késhegynyi bors
2 evőkanálnyi liszt
1 liter korpacibere („bors") vagy káposztalé (citromsó)
KORPACIBERE KÉSZÍTÉSE 1 liter búzakorpát leforrázunk 3 liter vízzel. Amikor langyosra hűlt, beleteszünk egy darab kenyeret, lekötjük gézzel, s meleg helyre állítjuk. Naponta kétszer megkavarjuk, s a tetején képződő habot minden nap leszedjük. 3-4 nap alatt megsavanyodik. Leszűrve további 3-4 napig használható, az ecetnél jobb, vitamindús savanyító. Nyáron szűrve és jégbe hűtve üdítő italként is fogyasztható.
(Ha már másodszor készítünk korpaciberét, akkor elég az előző üledékéből egy jó merőkanálnyit venni, s azt felönteni langyos vízzel - ez gyorsabban is savanyodik, mint az előző.)
Ezt a leírást Deák Andreának (Nagybánya) köszönhetjük.

A jól megmosott csontot főni tesszük, lehabozzuk, majd 1 óra múlva leszűrjük. A zöldséget megreszeljük, a hagymát apróra vágjuk és a csontléhez adjuk. Ha puhára főtt, káposztalével vagy „bors"-sal (korpaciberével) savanyítjuk (citromsót is használhatunk). Ledaráljuk a húst, elvegyítjük a rizzsel, borssal, sóval, liszttel, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt főzzük.
Köszönetünket fejezzük ki Deák Andreának (Nagybánya) az itt közölt receptért.


Csorba leves húsgombóccal

Hozzávalók:
20 dkg zöldség (sárgarépa,
petrezselyemgyökér, zeller),
1 kis fej hagyma,
2-3 szál lestyán,
30 dkg hús,
2 evőkanálnyi liszt,
1 l paradicsomlé,
4 dkg rizs,
késhegynyi bors,
citromlé.
Elkészítés:
A jól megmosott húst főni tesszük, lehabozzuk. A zöldséget, a hagymát apróra vágjuk és a léhez
adjuk. Beleöntjük a paradicsom levet is. Ha puhára főtt a hús és a zöldség
citromlével savanyítjuk. A gombócokhoz ledaráljuk a húst, hozzátesszük a rizst,
borsot, sót, lisztet, majd a masszából apró gombócokat formálunk, s azokat a
levesbe főzzük. Lassan forraljuk, hogy a gombócok ne főjenek szét, majd
hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt és még kevés ideig együtt
főzzük.

Parasztcsorba   recept
Hozzávalók 6 főre: 
1 kg növendék hús vagy sertéshús
1 hagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem
1/2 zeller
1/2 karalábé
1 marék zöldbab
1/2 karfiol
1/4 káposzta
2-3 burgonya
2 paradicsom
petrezselyem
lestyán
bors
paprika
ételízesítő
citromlé
ecet
csípős paprika
Elkészítés:  

A húst ízlés szerinti darabkákra felvágjuk, és feltesszük vízben fõni. 2-3 alkalommal leszedjük róla a habot, majd ízlés szerint megsózzuk.
Amikor a hús félig megfõtt, hozzáadjuk az apóra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, zöldbabot és a karalábét.
Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, és a tűzről levéve pirosparikát szórunk rá, a levesbe tesszük.
A hús és a zöldségek, ha megpuhultak, beletesszük a fölaprított káposztát, a szétszedett karfiolt és a kockára vágott burgonyát, majd készre főzzük.
Az apróra felvágott paradicsomot utoljára adjuk hozzá. Ha nincs friss paradicsomunk, egy merőkanál paradicsomlével pótoljuk.
Addig fõzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, de a zöldség sem fõ szét. Hozzáadjuk az apróra vágott lestyánt - Erdélyben - leostyán- bőségesen és a petrezselymzöldet.
Megízleljük, hogy eléggé sós-e. Ízesítjük ételízesitővel, ecettel és citromlével. Csípős paprikát teszünk mellé.


2 megjegyzés:

  1. véletlenül "tévedtem" ide ...:-) , ennek ellenére, két meglepetés is ért :
    1.Deák Andrea (ismerősöm) cibere receptje :-)
    2. Hervay Gizella Kobak meséiből a "Spenótos- mese" ( Hervay Gizella nagynénémnek / Csobi-Lőrinczi Katalin- volt osztálytársa-barátnője Zilahon, a Wesselényi kollégiumban)
    ÖRVENDEK, hogy a spenótos-mesét idetették, de : SAJNÁLOM !!!,, hogy ELMARADT a szerző nevének feltűntetése ... :-(

    még pótolható ! ....

    ******************

    "A bölcs humorú mesék főhőse, Kobak valóságos személy: Szilágyi Domokos és Hervay Gizella fia, aki az 1977-es bukaresti földrengésben, 16 éves korában vesztette életét. Az erdélyi szerző személyes érintettsége révén talán a leghitelesebb gyermekkönyvet írta meg. "
    ( Háromszék" )

    Lőrinczi Attila / Nagybánya
    (szükség esetén facebookon elérhető vagyok )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanakkor (a földrengéskor) a család kedvenc tacskója (Aba Samu) megmenekült ( a kiskutyust tőlem vették egy fél évvel korábban).

      Törlés