2012. október 4., csütörtök

A cukkini

Cucurbita pepo - a törpe tök

A zucchino (többes szám: zucchini), amely az olasz „zucca” (tök) szó kicsinyítő képzős formája, a tökfélék legkisebb képviselője.


Az Amerikából származó növényt feltehetőleg a 15. század végén hozták Európába, ahol először Észak-Itáliában termesztették. Az igénytelen növény és egészséges zöldség később aztán a mi kertjeinkben is egyre inkább elterjedt..

A cukkini tápanyagban különösen gazdag, annak ellenére, hogy tulajdonképpen éretlen állapotban szedik le. Az értékes tápanyagok legnagyobb része közvetlenül a héja alatt található, ezért a cukkínit nem is szokták meghámozni, elegendő alaposan megmosni. Érdemesebb a kisebb darabakokat választanunk. Ezek magasabb koncentrációban tartalmaznak olyan értékes anyagokat, mint a C-vitamin, K-vitamin és B-vitaminok. A cukkini további értékes tápanyagai között találhatóak másodlagos növényi anyagok, különböző karotinoidok, ásványi anyagok, valamint főleg kálium és vas. A cukkini  tartalmaz még igen egészséges nyákszerű és keserű anyagokat is.
Kalóriaszegény és könnyen emészthető zöldségként a cukkíni ideális alapanyag diétás ételekhez, illetve gyerekek valamint betegek számára. A cukkíni igazán sokoldalú alapanyag. Az étlapon megtalálhatjuk levesek, elő- és főételek, ugyanakkor köret vagy akár desszert formájában is.

Mi van a cukkiniben  – mire jó?
B1-vitamin: „erős idegekről”, valamint jó vérkeringésről gondoskodik; fontos az energiaháztartás számára, sportolás vagy betegség esetén nagy szükség van rá.
K-vitamin: A csontképzésben és a véralvadásban játszik fontos szerepet.
Nyákszerű és keserű anyagok:  A béltevékenységet, a stabil bélflóra kialakulását segítik elő, erősítik az immunrendszert; erősítik a májat és az epét.
Vas: Megköti az oxigént a vörös vérsejtekben, ezért a vér oxigénszállításában játszik szerepet.

Csirkemellfilé-  cukkini   -citrommártás


network.hu
 Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 2 kisebb cukkini
- kapor
- 1 citrom leve
- 1 csésze húsleves
- 0,5 dl tejszín
- só és bors
- olaj a hússütéshez

Elkészítés:
Szeleteljük fel a csirkemelleket, fűszerezzük sóval, borssal, és forró olajban süssük ki.

Vágjuk vékony szeletekre a cukkinit és tegyük a megsült hús mellé a serpenyőbe. Öntsük hozzá a húslevest, és közepes hőfokon főzzük addig, amíg a cukkini puha nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a citrom levét. Ízesítsük kaporral, és ha szükséges, sózzuk is meg.
Krumpli illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése