2012. október 1., hétfő

A tészta

 A tésztáról szinte mindenkinek az olasz konyha jut eszébe.



 Tévhit, hogy a tészta egészségtelen lenne, épp úgy része a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mint más élelmiszerek.
 A különböző formák és szószok variálhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt. A tésztaételek általánosságban könnyen emészthetőek, jól felszívódnak, szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és emésztést elősegítő ballasztanyagokkal látják el. A gyorsan elkészíthető zöldséges szószok magas rosttartalma fokozza a teltségérzetet.

A tészta főzése

A víz só nélkül hamarabb felforr, ezért csak akkor adjuk hozzá a sót, ha már elérte a forrpontot. Mindig nagy fazékban, sok vízben főzzük ki a tésztát! Csak akkor tegyük a fazékba, ha már forr a víz. Van, aki kevés olajat is tesz hozzá, nehogy kifusson a főzővíz, vagy összeragadjon a tészta. Ha beletettük a tésztát a vízbe, fedjük le a fatekat, hogy a víz minél gyorsabban újra forrni kezdjen, ezután levehetjük a fedőt.
A tészta akkor jó, ha al dente, tehát ha éppen csak megpuhult, de még rugalmas. Fontos, hogy a tésztát leszűrés után azonnal tegyük előmelegített edénybe, akár a mártással teli lábosba, vagy vissza a főzőfazékba. Sosem szabad sokáig csepegni hagyni, mivel fontos, hogy csúszós legyen: így a mártás jobban bevonja. Ne hagyjuk a szűrőben állni, mert egy nagy halom ragacsos massza lesz az egészből. Ha kevés olajat vagy vajat teszünk a leszűrt tésztához, nem ragad össze - de ugyanolyan jó, ha kevés forrásban lévő vizet spriccelünk rá, és óvatosan megkeverjük (jó ötlet, ha valamennyit meghagyunk a főzővízből). A jó és a kitűnő tésztaételt az időzítés tökéletessége külöbözteti meg. Mindig olvassuk el a teljes receptet, mielőtt hozzálátnánk, és igyekezzünk összhangba hozni a főzési időket. Hacsak lehet, a mártás már legyen kész, hogy a kifőtt tésztával azonnal összekeverhessük, különösen ha friss tésztát főzzünk. A hideg tésztasalátáknál felhasznált tésztát hideg víz alatt öblítsük le, hogy a felesleges keményítőt lemossuk róla, azután keverjük össze egy kevés olajjal. Lefedve tartsuk  hűtőszekrényben felhasználásáig.

Egy kis tésztatörténelem

Az ókortól ismert tészta történetét nehéz lenne néhány szóval vázolni. Annyi bizonyos, hogy az első receptek között is akadnak tésztás ételek, és az ókortól napjainkig nem lankadt a népszerűsége. Ismerik Ázsiától Európáig világszerte. Az ember azt gondolná, ismeri a levesekbe kerülő tésztát, de a cérnametélt, a lúdgége és a csipetke után gyorsan elakad a felsorolás. Déd-és ükanyáink leleményessége nagyszerű volt, ahogyan az egyszerű leveseket különféle tésztákkal tették még változatosabbá. Tehát a készen kapható száraztészták mellett nem szabad megfeledkeznünk a hagyományokról sem.

Magyar tésztaformátumok

Tarhonya

Méretéből és alakjából adódóan rágás alig igénylő, kellemes ízű száraztészta.
Köret és leves készítésére egyaránt alkalmas. A paraszti étkezésből közfogyasztásba került.
 
A szegények és a mezőn, földeken dolgozók fogyasztottak tarhonyából gyorsan készíthető ételeket. A tarhonyát a török hódoltság idején ismerte meg Magyarország. Egy 16. századi szakácskönyvben említik először. Ezerhatszáz körül Radvánszky Béla ezt írja:˝… az is alája, az tarhonyáját is kiszedjen az tálból, főképen mikor ujságúl vagyon s felül rakjad az húsára…” Az alföldi tarhonyát a 18. század második felében írták le először tarhonya néven, s e század végétől folyamatosan készítették és fogyasztották ezen a vidéken. 1788-ban Dugonics András említette, majd 1793-ban Bvadányi, egy budai nótárius viszontagságos utazását rögzítve. 1794-ben a makói Farkas András mint jellegzetes alföldi kásaételt említette. A későbbiekben is a vidék speciális terméke maradt. Évente néhány alakalommal, nagyobb mennyiségben gyúrták és szárították, így felhasználásig akár hosszabb ideig is tárolhatták. A kicsi, gömbölyű tarhonya előállításához különböző szitaszövetet, rostát használtak fel.

A tarhonya a középkori böjti tésztakásák, a gombóták utódja, ugyanis akkoriban még a gyúrt és metélt főtt tészták, gombócok nem voltak jelen a magyarországi étkezésben.

Szeged híres központja volt az Alföldön elterjedt, háziiparszerű tarhonyakészítésnek, és az ebből kifejlődő kereskedelmi tevékenységnek. Az 1800-as évek végén évente 1000 mázsánál lényegesen több tarhonyát készítettek Szegeden: 1896-ban és 1897-ben például 1600, illetve 1800 mázsát. Ezt a mennyiséget jórészt lakossági igények kielégítésére értékesítették, ezt fogyasztotta a hadsereg is, de a kórházi a gyári és a börtönkonyhák is ebből vásároltak. A szó első szegedi magyarázója Nátly József. „Morzsolt száraztészta, amely esztendőről-esztendőre eláll, kivált, ha tojással készíttetik és száraz helyen tartatik, nem pedig savanyú tejjel készült étel.” A szegedi polgárok számára tarhonyásasszony néven emlegetett, szegény sorsú asszonyok készítették alkalmanként az egy évre elegendő mennyiséget. Egyik-másik ilyen asszonynak  „szakmai” tekintélye volt.

1933 augusztusában a Szegedi hét keretében „Tarhonya-Nagygyűlés”-t szervezek, amit, a korabeli sajtó  „tarhonyakongresszus”-ként nevezett meg. A tarhonya népszerűsítésében részt vett Móra Ferenc is.

A tarhonya napjainkra az egész országban elterjedt, és az előállítás technológiája jelentős változáson ment keresztül. A gépi  tarhonyát extrdálással készítik, sokkal termékenyebben, mint a kézit, de az alföldiek szemében nem vált egyenértékűvé ősével.

Csigatészta (lúdgége, bordás tészta, palóc csiga)

A csigatésztából készült leves, vagyis a tyúklevesben főzött csigatészta az ünnepi alkalmak híres étele a 17. századtól, és az még napjainkban is. A paraszti háztartásokban ezzel a tésztafajtával különböztették meg az ünnepeket a dolgos hétköznapoktól.

A tésztaformát a 18. század végén lúdgégének(1774), bordás tésztának (1795) és csigának(1803) nevezték. Mivel a 18. századból nincsen magyarországi szakácskönyv, nem lehet tudni, milyen tésztaforma volt az ugyancsak csigának nevezett nürnbergi tészta. A csigatészta magyarországi fejlődésű forma lett. A csigatészta készítése az ünnepnapokat megelőző társas, vidám munkaalkalom volt. Elsősorban a lányok és az asszonyok közös munkáját, közösségi életük egyik sajátos színterét jelentette. Az asszonyok a monoton munka közben beszélgettek, tréfálkoztak, néha énekeltek – és nem kevés bort ittak, ezért a  csigalevest  „drága ételnek” tartották. Estére a fiúk és a férfiak is megérkeztek, s vidám összejövetelben végződött a közös munka. A csigatészta –készítéséhez általában szövőbordadarabokat használtak; emellett – az ismeretek szerint- a szerelemajándékként adott, sűrű bordázású, fazekas által készített cserép- vagy a fából faragott csigakészítő táblácskák is használatosak voltak. A gazdagon díszített csigacsinálót sokszor a fiatal, ügyes kezű legények faragták kedvesüknek. A csigatésztát főleg a Alföldön készítették. A jó búzalisztből gyúrt, vékonyra kisodort tésztából apró, rombusz alakú darabkákat vágtak, ezeket egyenként a szövőbordákra vagy fából faragott csigacsinálókra fektették, és orsónyéllel vagy külön e célra készült fa-, esetleg fémperdítővel feltekerték. Egy-egy ünnepi étkezéshez igen sok tésztát kellett készíteni; evvel a nagyon aprólékos munkával.

Az Alföldön a szegényebb asszonyok fogalakoztak nagyobb mennyiségű csigatészta-készítéssel és –árusítással. Manapság ismét kezd divatba jönni;  nagyobb ünnepek előtt a budapesti aluljárókban idős, nyugdíjas asszonyok árulják a szép leveles tésztát városi, elfoglalt, asszonytársaiknak.

Nem egy mai esküvőn ismét feltálalják a csigatésztás tyúkhúslevest. A sok apró tészta  - mint megannyi apró pénz- a lencséhez hasonlóan a gazdagság szimbóluma is.

Lebbencstészta

Slambuctészta, tördelt tészta, kisodort gyúrt tészta, amelyet nem késsel aprítanak fel, hanem a szárítást követően kézzel, szabálytalan alakúra tördelnek. A hortobágyi pásztorélet elmaradhatatlan tápláléka volt. A lebbencstészta halványsárga színű szabálytalan alakú, tördelt száraztészta. Ideális esetben néhány tized milliméter vastagságú és féltenyérnyi nagyságú. A tészta állománya főzés után hatvan-hetven százalékkal nagyobb lesz. A főzés ideje az elkészítési módtól függ. A nagyobb tojástartalmú tészta több vizet vesz fel, így méretnövekedése, duzzadása nagyobb. Búzaliszt, tojás és víz felhasználásával készül.

A lebbencs szavunk népi eredetű. Kezdetben  liszt-víz-só összetételű kemény lepénytésztát jelentett, melyet forró, lapos kőre rápleccsentettek. Ez a száraz, vékony lepénytészta középköri eredetű. Legtovább a magyar nyelvtörténet legkeletibb részén a, a Székelyföldön maradt fenn, egészen a 20. század elejéig. Leforrázva, ízesítővel és zsírzóval fogyasztották.

A 19. század elején a nagy búzatermést betakarító Alföldön népszerűvé váltak az előre elkészített tészták. A nagy tésztaleveleket száradó ruha módjára, rudakra akasztották, alá abroszt tettek, ahová a száradás után magától is lepotyogott az összetöredezett tészta. Az előre gyártást lehetővé tette a tészta technológiája: a nagy sikértartalmú búzalisztnek a tojással történő összegyúrása és vékonyra elnyújtása. A helyi éghajlat – aszályos nyár- is kedvező a tészta természetes száradásához és hosszú ideig való tárolásához. A lebbencsből készített leveseket és fűszerezett, saját levében főtt, sűrű ételeket a parasztok hétköznapi ételként fogyasztották. A férfiak és a pásztorok is készítették, nyílt tűzön, bográcsban. A 20. század elejétől túrós csusza néven vált népszerűvé, melyet halászlé után ma is feltálalnak a magyaros jellegű ételeket kínáló éttermekben.

Ma már a másfél évszázada gépi úton is előállított lebbencstésztából száz meg száz fajtát kínálnak a közértekben, boltokban, és alig akad olyan kamra, amelyikben ne találnánk legalább egy-két zacskóval.
Forrás:(A magyarok asztala)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése