2012. október 3., szerda

Szilvás sütemény és gombóc

Hozzávalók 4 főre 
  • 22 dkg margarin
  • 18 dkg cukor
  • 2-3 ek méz
  • 3 tojás
  • 3 tk sütőpor
  • 45 dkg liszt
  • 1-2 ek tej (ha szükséges)
  • 1 csg vaníliás cukor
  • 1 tk fahéj
  • 50 dkg szilva
Ekészítés 
  1. A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük. Egy lapostányéron a magházzal felfelé sorba tesszük a fél szilvákat, és rászórjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot. Félretesszük.
  2. A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mézet.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kisebb részletekben a habosra kevert margarinhoz adagoljuk, és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, néhány ek tejjel higíthatjuk, de ha megfelelő a tésztánk állaga, akkor nem szükséges hozzáadni tejet.
  4. A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit vagy egy kör alakú sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, és belesimítjuk a tésztát. Nem baj, ha ekkor még laposnak tűnik, sütésnél szépen fel fog emelkedni a tészta.
  5. Villával megszurkáljuk, hogy könnyebben átsüljön. A fél szilvákat húsukkal lefelé fordítva, szépen sorba tesszük a tetején.
  6. Tűpróbáig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk. 
SZILVÁS GOMBÓC Hozzávalók (4 személyre):
1 kg burgonya
1-2 dl zsiradék
liszt, amennyit felvesz, kevés dara.
2 tojás  sárgája  
Kevés só

20 db szilva
10 dkg porcukor
Fahéj ízlés szerint
30-40 dkg zsemlemorzsa
8 dkg vaj
6-8 cl napraforgóolaj

A héjában főtt hámozott burgonyát krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a zsiradékot (ami lehet olaj, vaj, zsír), kevés sót, és hozzáadom a 2 tojás sárgáját ,   /olvastam hasonló recepetet, ott ehhez a mennyiséghez 4 egész tojást ír/darát, annyi lisztet ,amennyit felvesz , /ha nem ragad a tál aljára, kezemre,  akkor jó/
Mindezeket összegyúrom, és hagyom egy kicsit pihenni (kb. 30 perc). Az apró szilvát kimagozom (1 mokkacukor a mag helyébe, kevés fahéj/  vagy a szilvákat megforgatni fahéjas cukorban,/ én   a mokka-cukros változatot használom/   A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtom, 8x8-as négyzetre vágom, a közepébe beleteszem a szilvát, és gombócot formálok belőle.
Enyhén sós vízben /kevés olaj a fözővízbe/   kifőzöm. Ha feljön a tetejére, onnan számított 4-5 perc, míg elkészül.
A zsemlemorzsát fele vaj, fele olajban megpirítom. A kifőtt gombócokat ebben a morzsában forgatom meg.

Elkészítési variációk:
- zsemlemorzsa helyett 10 dkg porcukrot és 10 dkg darált mákot összekeverek, és ebben forgatom meg.
- pirított, darált mandulában vagy mogyoróban forgatom meg a gombócokat.
- szilvalekvárt tejföllel összekeverek, ezzel meglocsolom a kész gombócot és erre szórom a pirított zsemlemorzsát.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése