2012. október 24., szerda

Ősz egyik királya - a körte

A körte az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcsünk. A krónikák már időszámításunk előtt 3000-ből is említenek körtéket, és persze ezután sem tűnik el ez a gyümölcs az emberek látószögéből.

Sőt! Homérosz például az istenek ajándékának nevezi a körtét, és magasztalja annak gyógyító tulajdonságait. Ráadásul már az ókorban is megkülönböztetik a vadon termett, és a nemesített, édes körtéket.

A körtéknek számtalan fajtáját ismerjük az egyszerű vadkörtétől, vagyis a vackortól kezdve, az ízes és lédús császárkörtén át egészen a díszkörték szépséges egyedeiig.


Vitaminok

A, B1, B2 és C-vitamin tartalma magas, emellett foszfor, vas, jód, kálium, magnézium és kalcium is nagy mennyiségben található benne. Ennek is köszönheti, hogy igen sok problémát lehet általa orvosolni.

Méregtelenít

A körte remek vértisztító hírében áll. Ez azt is jelenti, hogy egy méregtelenítő kúrához egyenesen tökéletes.

Szépségápolás

Mint a legtöbb gyümölcs, a körte is alkalmas arra, hogy arcpakolást készíts a segítségével. A bőröd biztosan meg fogja hálálni, hiszen ennek a gyümölcsnek magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma. A tápanyagok felszívódásának köszönhetően a bőr felfrissül, és az apróbb ráncok is kisimulnak.

 Körtés-narancsos tejberizs

Hozzávalók 4-6 adaghoz:
• 4-5 darab puha körte
• 4 dl tej (+ szükség esetén 1-2 dl)
• 6 dkg rizs
• 6 dkg cukor
• 2 dl tejszín
• 1 evőkanál porcukor
• 1 narancs reszelt héja

Körte 3 felvonásban: különleges őszi receptek

A körtét megmossuk, héjasan is hagyhatjuk, de meg is hámozhatjuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk, összekeverjük a fél narancs reszelt héjával, majd a hűtőbe tesszük összeérni.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a rizst, majd fedő alatt, közepes lángon, gyakran megkevergetve teljesen puhára főzzük. (Ha szükséges, 1-2 dl tejet öntünk még hozzá, hogy teljesen puhára főjön.) Amikor kész, hozzáadjuk a cukrot és a maradék fél narancs reszelt héját, majd alufóliával szorosan lefedve hagyjuk kihűlni.
A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és a kihűlt tejberizsbe forgatjuk. Az így kapott tejszínes rizst tálkákba töltjük, és a narancsos körtével tálaljuk.
/Recept: Nők Lapja Konyha  Papp Emese,
bien.h /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése