2012. október 27., szombat

Piték - az almás pite

Gyümölcsös piték

Szinte biztos, hogy mindannyiunknak elsőként a klasszikus almás pite jut eszünkbe, ha bárki is pitét kiált. És ez így van rendjén: a nagymama békebeli almás pitéjéhez semmi sem fogható!

Nagyon tág a pite-kategória, tulajdonképpen csak az biztos, hogy tészta van benne...
Innentől kezdve szabad a vásár. Lehet édes vagy sós, nyitott vagy csukott, sőt még rácsos is, de akár morzsolt tészta is fedheti a tetejét.
A tésztája is lehet sokféle: készülhet linzertésztából vagy kelt tésztából, de akár leveles tésztából is. Süthetjük nagy tepsiben, pitetálban, de akár egyszemélyes adagokban is. Ha kicsit különlegesebb összeállításban készítjük, a pitetorta akár ünnepi desszert is lehet.
A tölteléket illetően pedig határ a csillagos ég. A klasszikus almás pite mellett nálunk kiemelt kedvenc a túrós, a mákos és a diós pite is, de rátérve a gyümölcsös pitékre, a meggyes változat is nagy kedvenc.

Kicsit és nagyot egyaránt elvarázsol a tészta puhasága, a töltelék krémessége, gazdag ízvilága.
Tejfölös-túrós pite

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, pici só, 1 dkg élesztő, 8 dkg Rama margarin; a krémhez: 25 dkg túró, 5 dl tejföl, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojássárgája, 7 tojásfehérje, 2 evőkanál liszt

Elkészítés:

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk a csipet sóval, a tojássárgával, a margarinnal, nyújthatóvá gyúrjuk.

Kinyújtjuk, magas szélű tepsibe tesszük (a tésztát húzzuk fel a tepsi pereméig, mert különben aláfolyik a krém), majd pihentetjük, amíg a krémet elkészítjük.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, s csomómentesen belekeverjük a lisztet. Ezután a 7 tojás felvert habját is belevegyítjük a masszába.

Végül ráöntjük a tésztára, s előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Gyors almás pite

Hozzávalók:


a tésztájához: 25 dkg Rama margarin + egy kicsi a tepsi kikenéséhez, 22 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tejföl, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só; a töltelékhez: 2 kg alma (feldolgozatlanul 2 kg), 3 csomag vaníliás cukor, porcukor, fahéj


Elkészítés:
Az almákat vékonyan meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a vaníliás cukrot, ízlés szerint fahéjat (mondjuk 1 púpos kávéskanállal) és ha még szükségesnek érezzük, porcukrot is. Az almahámozás és -reszelés az időigényes része, a többi már gyorsan megy.

Előmelegítjük a sütőt. A tészta hozzávalóit gépi keverővel összedolgozzuk. Egy közepes tepsit (nálam 33x24x5 cm) kikenünk margarinnal, és beleöntjük a tészta felét.

Az előmelegített sütőben közepes/nagy lángon kb. 5 percig sütjük, hogy egy kicsit szilárdabb legyen. Rásimítjuk a tölteléket, majd a maradék tésztát, és visszatesszük a sütőbe. 10-15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Akkor  a legjobb , ha nem egészen sül meg, hanem kicsit lágy marad
/forrás, mindmegette, kiskegyed /


Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg Ráma margarin
40 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
2 kg alma
ízlés szerint cukor,
fahéj
2 csomag vaníliás cukor

A Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom,  a nagyobbik lesz a tészta  alja . Egy közepes méretű  , magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem,egyenletesen elosztom rajta a tölteléket, befedem. . Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

(Aki cukrozott tetővel kedveli, az ne kenje meg a tetejét sütés előtt tojással, hanem miután kihűlt, szórja meg vaníliás porcukorral.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése