2012. október 18., csütörtök

Mák receptek - Mák csontritkulásra



Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:

25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.

Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet.

Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki.

MÁKOSMEGGYES



Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag sütőopor,
1 üveg meggybefőtt vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük
2.hozzáadjuk a tejet
3.a sütőport belekeverjük a lisztbe
4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába
5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk.
6.Jól elkeverjük
7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit
8.beleöntjük a tésztát
9.a meggyet lecsepegtetjük a levét~ol, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el
10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket
1.előmelegített sütoben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.

Mákos-rácsos

25 dkg liszt
15 dkg Rama-margarin
l3 dkg porcukor
1 csg vaniliás-cukor
3 tojássarga                         összegyúrni

Toltelék:

20 dkg öröl mák. v. dió
2 dl tej
1 evőkanal vaj
3-4 evőkanal cukor,    tejet melegiteni, bele a többit ,  jó elkeverni,

a tötelekbe 2 kozepes alma reszelve, 3 tojas felvert habja, citromheja, keshegyniörölt  fahej

Közepes tepsibe a  tészta  /annyi maradjon, amennyiből rácsot tudunk a tetejere tenni /eleg belesimitani,  toöltelek,  tetejere a maradek tésztából  rácsot.    Tepsiben hagyni hulni,  kis kockara vagva  tálalni  /érdemes elkesziteni dioval is,  tálcán egydiós , egy mákos,    hamar elkészül,  mutatós , és finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése