2013. február 11., hétfő

Böjtös ételek

A húsvéti böjt hat héttel húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjtnek vallási és egészségügyi alapjai vannak, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket.




Gombafasírt

Hozzávalók: 50 dkg főtt gomba, 3 főtt krumpli, 1 hagyma, 6 gerezd fokhagyma, só, bors,  paprika, 3 kanál liszt, olaj a sütéshez, petrezselyem,  (1 tojás)
Dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát. A gombát vágjuk pici apró kockákra,esetleg géppel törjük össze, adjuk hozzá a héjában főtt és még melegen összetört, de már kihűlt krumplit, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, paprikával, fokhagymával, majd adjuk hozzá a lisztet, a hagymát és a petrezselyemzöldet. Kézzel gyúrjuk masszává, majd nedves kézzel formáljuk lapos labdacsokká.  Panírozhatjuk zsemlemorzsába vagy darált dióba, majd bő olajban süssük ki. 
Répasaláta almával
Hozzávalók: 3 db nagyobb sárgarépa, 2 db alma, 2 evőkanál darált dió, citromlé
Elkészítés: A sárgarépát vastagabbakra, az almákat vékony cikkelyekre vágd, az egészet jól keverd el, szórd meg a darált dióval, és citromlével ízesítsd. Hasonló a feketeretek-saláta (40 dkg fekete retek, 1 közepes vöröshagyma, petrezselyem, só, olaj), elkészítése ugyanilyen egyszerű: vágj mindet apróra, keverd össze, sózd, és locsold meg egy kevés növényi olajjal. Rozskenyér illik hozzá.
Céklaleves
Hozzávalók: 2 kg cékla, 2 sárgarépa, 1 zeller, 2 fej vöröshagyma, rozskenyér, babérlevél, bors, só, cukor, citromlé
Elkészítés: A nyers céklát mosd meg, hámozd meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeld le. Önts rá előzőleg felforralt, langyos vizet, annyit, hogy ellepje, és fedd be rozskenyérrel. Öt-hat napig hagyd állni meleg helyen, így megsavanyodik. Szűrd le, a levét tedd félre. A sárgarépából, a zellerből, a hagymából néhány babérlevél és pár szem feketebors hozzáadásával főzz zöldséglevest, szűrd át, és add hozzá a cékla erjesztetett levét. Sóval, kevés cukorral, citromlével ízesítsd!

Gyümölcsös rizzsel töltött palacsinta
Tejberizst készítünk, apróra vágott gyümölccsel ízesítjük, palacsintába töltjük, gyümölcsös vagy akár vaníliás, csokoládé öntettel is kínálhatjuk.

Brokkolis sült alma
Az előfőzött, rózsáira szedett brokkolit édes palacsintatésztába mártjuk, bő, forró olajban kisütjük. Mézzel leöntött, fahéjas porcukorral megszórt, sült almakarikával, narancsszeletekkel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése