2013. február 13., szerda

Bálint napra





Dupla csokis muffincsoda

23 dkg finomliszt,
2,5 dkg kakaópor,
2 tk sütőpor,
10 dkg étcsokoládé,
10 dkg fehér csokoládé,
3 dl tejföl,
2 tojás,
8 dkg barnacukor,
8 dkg margarin,
1/2 tk szódabikarbóna

A tojást felverjük és jól Összekeverjük a tejföllel, a cukorral és az megolvasztott margarinnal. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával átszitáljuk, hozzátesszük a kakaóport és az apróra összezúzott csokoládékat. Ezt a tojásos keverékhez tegyük és enyhén összekeverem. Belekanalazzuk a papírkapszlival terített muffin formákba, és elő fűtött sütőbe téve 20 perc alatt megsütjük a csokis csodákat.




Barackkal rakott kalács

4-6 szelet kalács,
25 dkg mascarpone,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
3 evőkanál barna cukor,
1 nagy doboz barackbefőtt

Egy tepsi alját kirakom kalácsszeletekkel. Robotgéppel kikeverem a krémsajtot a porcukorral és a tojással, majd a kalácsokra kenem. Kirakom a leszűrt barackokkal, a tetejét megszórom a barna cukorral, és fél óra alatt megsütöm.




Lekváros linzer szívecskék

50 dkg finomlisztet 25 dkg vajjal vagy margarinnal, 1 evőkanál cukorral elmorzsolunk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját, csipetnyi sót, kevés fahéjat, és annyi tejfölt vagy fehér bort, hogy a tészta összeálljon. A tésztát hideg helyen pihentessük legalább egy óra hosszat, majd nyújtsuk ki és szív alakú kiszúróval, szívecskéket szúrjunk a tésztából. A szíveket tepsibe rakva, közepes tűznél világosra sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan néger barnára sül a tészta.

A szívekből két-két darabot összeragasztunk finom savanykás gyümölcsízzel. Végül a lekváros szívecskéket meghintjük por- vagy szőlőcukorral



Bálint-napi karamellpuding

1 l tej,
16 dkg cukor,
1 csomag vaníliás-cukor,
6 tojás,
a karamelles bevonóhoz 30 szem kockacukor,
vagy ennek megfelelő mennyiségű kristálycukor,
4 evőkanál víz


A tejet a vaníliás cukorral 5-8 perc alatt lassan felforraljuk, majd kissé lehűtjük, s ha a tej már nem forró, beleöntjük az előzőleg felvert tojásokat. (Ha forró a tej, akkor a tojás csomóssá összekapódik). A karamelles bevonóhoz a cukrot és a vizet erős tűzön világosbarnára karamellizáljuk. (Ha nem vigyázunk, sötét színű és keserű ízű lesz mártásunk.) Szív alakú teflonokat vízzel kiöblítünk, majd belecsorgatunk a karamellből a formákba, és várunk, míg megszilárdul a mártás. A megkötött karamellre ráöntünk a vaníliás krémből, ezután vízzel félig telt tepsibe állítjuk a formákat és előmelegített sütőbe tesszük, majd közepesen meleg sütőben kb. 25-30 percig gőzöljük. A tepsiből csak akkor vegyük ki a formákat, amikor már teljesen kihűlt. Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártva borítsuk tányérra.

Ha nincsenek teflonos formáink, akkor másféle formákat is használhatunk, ebben az esetben adjuk hozzá szív alakú linzereket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése