2013. február 21., csütörtök

Tortakenyér - burgonyás

 



• 1/2 kg finomliszt
• 1/2 kg rétesliszt
• 40 dkg burgonya
• 5 dkg élesztő
• 1 csapott evőkanál cukor
• 1 púpozott evőkanál só
• 1/2 l langyos víz
• olaj a forma kikenéséhez 

 A burgonyát meghámozzuk, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, melegen összetörjük. A kovászhoz egy deci langyos vízben szétmossuk az élesztőt, majd cukrot és két evőkanál lisztet keverve hozzá, megkelesztjük. A finom- és réteslisztet összekeverjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a langyos krumplit, a megkelt kovászt, a langyos vizet, és kézzel dagasztva egyneműre kidolgozzuk a tésztát. A kenyérmasszát liszttel meghintjük, és huzatmentes helyen vagy kelesztőtálban megkelesztjük. (Kelesztőtálban hamarabb megkel.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, két, olajjal kikent, közepes tortaformába rakjuk, és ismét kelni hagyjuk. A megkelt tészta tetejét vízzel megkenjük, és 200-220 °C-ra előmelegített sütőbe betoljuk. A kenyér tetejét időnként vízzel megspricceljük. Ez a kenyér különösen szépen mutat, ha töltött kenyeret készítünk belőle, azaz ujjnyi vastag lapokra vágjuk, különböző ízesített vajakkal megkenjük, felvágottakkal és zöldségekkel megrakjuk, tortaszerűen rétegezzük.

/Meglepetés konyha/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése