2013. február 24., vasárnap

Erdélyi rakott káposzta

 A savanyú káposztával készülő ételek egyik klasszikusa az erdélyi rakott káposzta. Az egymásra kerülő rétegek látványos és ízletes egészet alkotnak. Kiadós házias étel, 
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 ek zsír vagy olaj
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott tk pirospaprika
  • só, őrölt bors
  • 5 dl tejföl (ételhez és tálaláshoz)
Előkészítés:
  • A rizst mossuk meg. Kevés olajon üvegesre pirítva a megfelelő mennyiségű enyhén sós vízben főzzük félig puhára.
  • A savanyú káposztát érdemes megkóstolni. Ha túl savanyú, hideg vízben mossuk át. Ha íze megfelelő, 2 dl vizet aláöntve pároljuk kb. 20 percig (legyen roppanósan puha).
  • A kolbászt vágjuk karikákra, a szalonnát csíkokra. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát vágjuk apró kockákra.
Elkészítés:
  1. Egy serpenyőben kevés olajon hevítsük át a szalonnát, pár perc elteltével tegyük bele a kolbászt, majd újabb 1-2 percig pirítsuk együtt. Ezután a szalonnát és a kolbászt szedőlapáttal szedjük ki egy tányérra, a kisült zsír felével kenjük ki a tűzálló edényt, amelyben az ételt sütni fogjuk.
  2. A serpenyőt tegyük vissza a tűzre/hőre, a maradék olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, darált húst, fűszerezzük sóval, pirospaprikával és borssal, majd gyakran kevergetve pirítsuk kb. 10 percig (kevés szaft maradhat).
  3. A rizst szűrjük le, a párolt káposztát készítsük elő a rétegezéshez.
  4. A kikent edény aljára helyezzük a káposzta 1/3-át. Erre kerül a szalonnás kolbász, majd újabb 1/3 káposzta. Erre locsoljunk tejfölt, majd jöhet a rizs, rá a darált hús, végül a maradék káposzta.
  5. A káposzta tetejét locsoljuk meg gazdagon tejföllel, csepegtessük rá a maradék szalonna-kolbász zsírt. 190 fokos sütőben kb. 1 órát pároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése