2013. február 2., szombat

Farsang-részeges csirke és konyakos kacsa

Farsangi részeges csirke
  • Hozzávalók

    egy csirke 8 dkg vaj 3 dl fehérbor 12 dkg füstölt szalonna majoránna őrölt bors só
  • Elkészítés

    A megmosott csirke mindkét felét sózzuk, belsejét bekenjük majoránnával, külső felületét borssal ízesítjük. Az előkészített csirkét magas falú tepsibe tesszük, majd leöntjük olvasztott vajjal, alá pedig a fehérbort öntjük. Letakarva, sütőben pároljuk, a bort pedig pótoljuk, szükség és tetszés szerint. Ha már megpuhult, vékony szalonnaszeleteket borítunk rá, és ropogósra sütjük.

    Konyakos kacsasült

    A legfinomabb magyaros farsangi ételek
    Hozzávalók:
    1 pecsenyekacsa
    1 fej vöröshagyma
    10 dkg húsos szalonna
    5 dkg liszt
    2 dl vörösbor
    ½ dl konyak
    15 dkg kacsamáj
    5 dkg vaj
    1 dl olaj
    1 csokor petrezselyem
    2 babérlevél
    kakukkfű, só

    Elkészítés:
    Tedd be a kacsát sülni a sütőbe. Pirítsd meg egy kevés olajban a kacsa aprólékát, a negyedekre vágott hagymát és a kockákra vágott szalonnát. Szórd meg a liszttel, öntsd fel a vörösborral, egy kevés vízzel és a konyakkal. Ízesítsd petrezselyemmel, babérlevéllel, kakukkfűvel és sóval, forrald fel, és főzd 30-35 percig nagy lángon, majd szűrd le. A kacsa máját pirítsd meg egy kevés vajon, majd törd át, és keverd a leszűrt mártásba. A közben ropogósra sült kacsa zsírját is keverd a mártásba. Tálaláskor darabold fel a kacsát, és a mártással leöntve, burgonyapürével, vagy krokettel tálald.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése