2013. január 30., szerda

Téli vitaminforrás - a fekete retek



Eredete, hagyományai:
A retket az egyiptomiak már 4000 évvel ezelőtt termesztették, de ősidők óta ismerik Kínában és Indiában is. Marco Polo itáliai felfedező a XIII. század utolsó éveiben Kínából hozott retekmagot Európába. Ma számos változata van, ilyen pl. a hónapos retek is, ami valószínűleg a XVI. századtól ismert.

A népi mondás szerint: a retek reggel étek, délben méreg, este orvosság.
Az évszázadok folyamán számos betegségekre ajánlották. Többek között az emésztés elősegítésére, mérgek és mérges állatok, pl. skorpiócsípés semlegesítésére, fertőzések, pestis, hideglelés, vesebaj, tüdőbetegségek, vizenyő, valamint vértisztítóként. Úgy vélték, jótékonyan hat a központi idegrendszerre és az agyra.
Számos jó tulajdonságágra igazán hitelt érdemlően csak századunkban figyeltek fel. Oláh Albert a következőket írta róla: „Különösen esti fogyasztása gyógyító hatású a légutak tisztítására, epekövek ellen, reuma és májbetegségekre ajánlható. A retek a vérkeringési zavarok orvossága, infarktusmegelőző hatású. A koleszterinszintet is csökkenti a vérben. A retek, hatásos szer a nikotinrákok ellen…” Sokaknál bevált a következő gyógymód hörghurut, légcsőhurut, valamint szamárköhögés esetén. A fekete retket le kell reszelni, hagyjuk állni, majd csavarjuk ki. Levét mézzel összekeverve, étkezés előtt napjában háromszor kell fogyasztani.

Élettani hatása, összetétele:
Gátolja az epekőképződést, és segíti az emésztést.
A nyers fekete retekből préselt lében lévő anyagok a májsejtekre hatva serkenti azok epetermelését, s annak gyors kiválasztását is.
Az így keletkező nagy mennyiségű, hígan folyó epe termelődésével gátolják az epeképződést, fellazítják a már meglévő köveket és elősegítik a távozásukat.
Továbbá hasznos a légúti betegségek kezelésére, köhögés, megfázásos megbetegedések ellen.
A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását.
Ismeretes antioxidáns tulajdonsága és májvédő hatása.
Hasznos tanács, hogy gyomorfekély, gyomorhurut, epevezeték elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!
 
Feketeretek-krém

Hozzávalók:
  2 feketeretek, 2 kemény tojás, fél csokor snidling, 1 ek. olívaolaj, 1 kis fel vöröshagyma, vagy 1 negyed szál póréhagyma, kevés só

Elkészítés: A feketeretket meghámozzuk, lereszeljük, és enyhén megsózzuk. A vöröshagymát (ill. a póréhagymát) finomra vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd az egészet meglocsoljuk egy evőkanál olívaolajjal. Teljes kiőrlésű kenyérre, vagy rozscipóra kenve fogyaszthatjuk.

Feketeretek saláta
  •   fekete retek
  •   sárgarépa
  •   torma
  •   petrezselyem
  •   fokhagyma
  •   vöröshagyma
  •   kömény
  •    só
  •   vegyes akácméz
  •   10%-os ételecet (balszamecet vagy almaecet is lehet)
  •   olívaolaj
Elkészítés
  1. A retket, sárgarépát, fokhagymát, vöröshagymát, tormát letisztítjuk. Sajtreszelőn lereszeljük a retket és répát, a tormát vékony szeletekre szeljük, a fokhagymát apróra vágjuk (nem zúzzuk), a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk.
  2. Fűszerezzük, hozzáadjuk a mézet, ecetet, apróra vágott petrezselymet és az olajat. Miután megkevertük, 1 óráig állni hagyjuk.
  3. Kisebb üvegekbe töltjük, a tetejét lezárjuk egy pici olívaolajjal (így hűtőben sokáig eláll). Levet nem készítek hozzá, mert éppen annyit enged, amennyi szükséges az eltevéshez,minden húsos ételhez fogyasztható./recept NoSalty/



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése