2012. október 9., kedd

Gőzgombóc és knédli


Európában a legismertebb köretnek szánt kelt tészta a szalvétagombóc. A kenyértésztához hasonlatos knédli a maga egyszerűségében remek partnere a fűszeres, ízekben gazdag szaftoknak és húsoknak, de alapvetően maga a tészta is fűszerezhető.

A szalvétagombócot zöld fűszerekkel szokás gazdagítani (alapesetben petrezselyemmel, de nyugodtan tehetünk bele egy kevés kakukkfüvet vagy rozmaringot), de apróra vágott sonkával, szalonnával, keményebb sajtokkal (pl. parmezán) vagy gombával is variálható.

A klasszikus - héj nélküli kenyérnek is nevezett - töltetlen kelt tészta mellett, a gőzön készített, töltött gombócok is igen gyakoriak. Készülhet gőzgombócból levesbetét, sós köret, és édes desszert is.


Hagymakrémleves gombás-fokhagymás gőzgombóccal

Hozzávalók:
a leveshez: 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg sajt, 6 dl víz, 6 dl tej, 3-4 húsleveskocka, só, bors, petrezselyem, szerecsendió, étolaj; A levesbetéthez: 30 dkg finomliszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 nagyobb fej gomba, 4-5 gerezd fokhagyma, ételízesítő, petrezselyem, 1 db kis tojás, víz


Elkészítés:
Érdemes előbb a levesbetétet elkezdeni, mert pihentetni kell, és tovább készül mint a leves!

A liszthez hozzáadjuk a tojást, a sütőport, ízlés szerint ételízesítőt és annyi vizet, amennyit egy sűrűbb tésztához felvesz. A fokhagymákat és a megtisztított gombát apróra vágjuk. (A hagymát és a gombát beletehetjük nyersen is, vagy egy pici sóval egy csepp olajon meg is dinsztelhetjük, de akkor vigyázzunk a víz mennyiségével, mert hígítja a tésztát, lehet, hogy még lisztezni kell.) A hagymával és gombával jól összekeverjük és kb. 20 percig pihenni hagyjuk.

Egy közepes edényben kevés sóval vizet forralunk. A lobogó víz fölé egy sűrű szűrőt teszünk. A tésztát meleg vizes kézzel közepes gombóccá formáljuk (nem kell nagy, mert megdagad) és a szűrőbe tesszük, fedővel vagy tállal lefedjük, majd kb. 12-15 percig főzzük a gőzben.

A leveshez a hagymákat közepes kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, felöntjük a vízzel, beledobjuk a leveskockákat, és fűszerezzük ízlés szerint. Addig kevergetjük amíg elolvad a kocka. Ezután hozzáöntjük a tejet, lassú forralás közben folyamatos kevergetés mellett lassan adjuk hozzá a reszelt sajtot. Amikor a sajt megolvadt, botmixerrel pürésítjük, ezután petrezselyemzöldet szórunk rá, és kis lángon - kevergetés mellett - egyet forralunk rajta.

A gombócokat a tányérba tesszük, rászedjük a levest, csipet reszelt sajttal, petrezselyemzölddel vagy néhány karika újhagyma zölddel díszíthetjük.


Pikáns szűzérmék knédlivel

Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz, 2 nagyobb sárgarépa (durvára reszelve), 1 nagyobb fehérrépa (durvára reszelve), 1 kisebb vöröshagyma (finomra vágva), 1 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 2 kávéskanál mustár, darabka citromhéj, só, 1 mokkáskanál színes őrölt bors, 1 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, pár csepp citromlé; a knédlihez: 1,5 bögre liszt (a bögre űrtartalma 2,5 dl), 2 tojás, 1,5 bögre tej, 1 teáskanál só (ízlés szerint), 1 teáskanál sütőpor, 3 pohár apróra vágott, gyengén pirított zsemle


Elkészítés:


A húst hártyáitól megtisztítjuk, ujjnyi szeletekre vágjuk, gyengén klopfoljuk, borsozzuk, mustárral vékonyan megkenjük, pár órát pihentetjük (akár egy éjszakát is). A főzés kezdetén a húsokat sózzuk, szélesebb serpenyőben a zsiradékon hirtelen mindkét oldalát átsütjük, kivesszük, félretesszük.


A cukrot a serpenyőben karamellizáljuk, hozzáadjuk a hagymát, kicsit megdinszteljük, majd a répákat is átpirítjuk, és visszatesszük a húsokat. Fűszerezzük, és kb. 1,5 dl vízzel puhára pároljuk.

A tejfölt kikeverjük a liszttel, hozzáadjuk a tejszínt, és a mártáshoz öntjük (ha nagyon elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk). A végén ízlés szerint kevés citromlével ízesítjük.

A knédlihez a tojások sárgáját, a tejet és a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsemlekockákat. Összekeverjük, várunk pár percig, amíg a zsemle a tejet magába szívja, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kicsit pihentetjük, végül hozzáadjuk a tojások felvert habját.

4 bögrét enyhén kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és a tésztával 3/4 részéig megtöltjük. Kicsit megint pihenhetjük (amíg a víz felforr). Egy nagyobb edényben (melyben kényelmesen elfér a 4 bögre) annyi vizet forralunk, hogy a bögrék 1/3-ig érjenek benne. Forráskor beleállítjuk a vízbe a bögréket, fedő alatt, lassú forrásnál 30 percig főzzük (tűpróba!).

A kész knédlit könnyedén kiborítjuk, áthurkolt cérnával szeleteljük, így nem nyomódik össze a tészta.

 

 


Gőzgombóc mákkal, vanília öntettel


network.hu A buktához: 50 dkg liszt, 3 dl tej,-2,5 dkg élesztő, 2 tk. cukor,-csipet só, fél citrom reszelt héja, 1 tojás, 10 dkg olvasztott vaj a bukták kenéséhez.-A töltelék:-házi szilvalekvár.-A tetejére:-porcukor, vaníliáscukor,-darált dió vagy mák.-A vaníliamártáshoz:-4 tojássárgája, 6-8 púpozott ek. kristálycukor, 1 cs. vaníliaöntet por (Dr. Oetker),-1 púpozott ek. liszt,-1 tk. vanília aroma, 7 dl tej, 2,5 dl tejszín. 

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanál cukrot és az élesztőt. A lisztet kelesztő tálba mérjük, ráreszeljük a citrom héját, beletesszük a csipet sót, a teáskanál cukrot, az egész tojást, s végül a megfuttatott élesztős tejet hozzáöntjük.
Ezt jól kidagasztjuk, s ha szükséges, még egy kicsi liszttel megszórjuk. Hagyjuk a kelesztő tálban, még kétszer felpukkan. Ezután lisztes deszkára fektetjük és kinyújtjuk nem túl vékonyra. Éles késsel téglalapokra daraboljuk a tésztát, majd a lekvárból a rövidebb oldalak mellé halmozunk egy adagot. Ezután felgörgetjük a tésztát bukta alakúra. Lehet formázni gombóc alakúra is.


 Két nagyobb fazékba vagy lábosba 4-5 cm magasságig vizet öntünk, lekötjük jó feszesen konyharuhával,/ vagy  zsírfröccsenést gátló szitát  teszünk rá, / majd felforraljuk a vizet. Az elkészített buktákat a feszes konyharuhákra,vagy a zsírfröccsnetést gátló szitára  tesszük úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert össze fognak kelni. Ha az összes tésztát az edényekre helyeztük, egy másik magas edénnyel vagy műanyag tállal lefedjük, s így a folyamatosan forrásban lévő víz fölött készre gőzöljük. 10-15 perc alatt elkészülnek, tűpróbával ellenőrizhető. Ezután a porcukrot, a vaníliáscukrot és a darált diót (vagy mákot) összekeverjük, s a kész, olvasztott vajjal megkent gombócokat megforgatjuk benne. Forró vaníliamártással tálaljuk, melynek elkészítéséhez tojások sárgáját a cukorral, a vanília aromával jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaöntet port, és simára keverjük, majd folyamatosan hígítjuk a tejjel, és végül a tejszínnel. Ha elkészült, lassú tűzön készre főzzük. Forrón az igazi.....

Párolóedényben egyszerűbb..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése