2014. augusztus 23., szombat

A csombor
A csombor egy aromás fűszernövény, amelyet egyre több háztartásban használnak, ugyanis különleges, kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek.
A csombor nem egy ma született fűszer - ősidők óta ismerik és alkalmazzák a főzésnél. Jellegzetes és erős íze miatt viszont nemcsak a konyhában, hanem a balzsamozásnál is használták az ókori Egyiptomban.

A csombor a bátorság szimbóluma
Az őskorban a csombort a bátorsággal hozták kapcsolatba. A legvitézebb férfiak, akik frissen tértek haza a harcból vagy a vadászatból, általában csomborvízben fürödtek, hogy férfiassággal töltődjenek fel.

Ugyanakkor bizonyos népcsoportokban az is hagyomány volt, hogy a nők csomborággal tűzött sálat ajándékoztak annak a férfinak, akit ereje és bátorsága miatt tiszteltek, szerettek.

Miként használjuk a csombort a konyhában?
Amennyiben még sosem próbáltad ki ezt a növényt a főztjeidben, ajánljuk neked, hogy mielőbb tedd meg! Ha például bablevest készítenél, mennyei aromát kölcsönöz neki, ha belefőzöl néhány csomborágat. Viszont ha kerti grillezésre kerül sor, morzsolj össze egy kis szárított csomborlevelet, és azzal fűszerezd meg a húst. Frissen szedve is fogyasztható, méghozzá salátákban.

Gyakorlatilag bármilyen ételt ízesíthetsz vele, nap mint nap. Levesektől elkezdve sültekig, salátákig mindenhez tökéletesen harmonizál, csupán azt kell kitapasztalnod, mennyit kell az ételhez hozzáadnod, hogy ne legyen túl markáns sem az íze.

Sajtokat is kombinálhatsz vele, továbbá tökéletes hozzávaló a keresd sültekhez is (legyen az hús vagy tepsis zöldség).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése