2014. december 29., hétfő

Szilveszterre..




Sós rudacskák

 


30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 1 tojás sárgájával, 1 dkg elmorzsolt élesztővel, csipetnyi sóval és 1 dl tejföllel összedolgozunk. Félórás pihentetés után kisujjnyi vastagra nyújtjuk, egész tojással / vagy a fehérjébe kevés pirospaprikát keverve/ megkenjük. Reszelt sajttal, ízlés szerint köménymaggal, szezámmaggal megszórjuk, majd kisujjnyi széles, 10 cm hosszú rudacskákra vágjuk. Forró sütőben megsütjük.


Sajtos csavart



Hozzávalók:

3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl (kb. 20 dkg) reszelt sajt, 1 mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz
a nyújtáshoz: finomliszt
a lekenéshez: 1 tojás
1. A lisztet a vajjal (margarinnal) elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtő-szekrénybe tesszük, és legalább 1 órán át pihentetjük.

2. Ezután enyhén lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságú, 40 centi hosszú téglalappá nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval – esetleg késsel – a tésztából hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 centis darabokra felvágunk.

3. Az így kapott kis lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése