Sós rudacskák
30 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 1
tojás sárgájával, 1 dkg elmorzsolt élesztővel, csipetnyi sóval és 1 dl tejföllel összedolgozunk.
Félórás pihentetés után kisujjnyi vastagra nyújtjuk, egész tojással / vagy a
fehérjébe kevés pirospaprikát keverve/ megkenjük. Reszelt sajttal, ízlés
szerint köménymaggal, szezámmaggal megszórjuk, majd kisujjnyi széles, 10 cm hosszú rudacskákra
vágjuk. Forró sütőben megsütjük.
Sajtos csavart
Hozzávalók:
3 dl (kb. 20 dkg)
finomliszt, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 dl (kb. 20 dkg) reszelt sajt, 1
mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lekenéshez: 1 tojás
1. A lisztet a vajjal
(margarinnal) elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg
vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtő-szekrénybe tesszük, és legalább 1 órán át
pihentetjük.
2. Ezután enyhén
lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságú, 40 centi hosszú téglalappá
nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval – esetleg késsel – a tésztából
hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 centis
darabokra felvágunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése