Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Horatius még be is számolt jótékony hatásáról és finomságáról az "Ódás Könvv"-ében. Így írja; "Ahhoz, hogy jól megvacsorázzak, olíva, cikória és könnyű mályva kell nekem". Főleg Európában terjedt el, azon belül Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Hollandiában.
Formája hosszúkás, színe halvány. A sötét, meleg helyen fejlődő tőrózsák fehér vagy halványsárga, csúcsuk felé enyhén zöld levelekből állnak. A levelek világos színe és zsengesége a fénytől védett helyen való hajtatás eredménye. A kellemesen ropogós levelek enyhén kesernyés ízűek.
Kávépótló
A gyökeréért nevelt cikóriát pótkávék készítésére használják. Ugyanis gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni.
Termesztése a 17. században indult meg, míg a hajtatott salátacikóriáé csak a 19. században. Ma
már nem olyan elterjedt a fogyasztása, pedig annak idején szinte
mindenki ezt a fajta kávét fogyasztotta. Hisz ki nem ismeri a maci
gyermekkávét, ami ma is nagy népszerűségnek örvend. Egyrészt sokkal
egészségesebb, mert tápértéke és fehérje aránya is magasabb.
Mint már kiderült a cikória jótékony hatását már elég korán felismerték. Gazdag magnéziumban,
A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban. Ezen kívül még tartalmaz
szénhidrátot, zsírt és fehérjét, valamint kalciumot, káliumot,
foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint.
Őséhez hasonlóan használják gyógynövényként. Ugyanis serkenti a májműködést, az anyagcserét. Segíti az emésztést. Gyulladáscsökkentő, élénkítő és hashajtó hatású.
Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Tudományos kutatások támasztják
alá, hogy kedvezően hat a vastagbél mikroflórájának egészséges
összetételére és élettani szerepére. Rákepidemiológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a vastagbél rákosodásának általános kockázatát.
A cikória nyersen, főzve és sütve is fogyasztható.
Levesként és húsok köreteként is kiválóan tálalható. Nagyon finom
salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles
salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal. Fűszere a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöld.
Alkony saláta
Hozzávalók: cikória, paradicsom, uborka, retek, bors, ecet, olívaolaj.
A cikóriát leveleire tépkedjük, és alaposan megmossuk. A többi
zöldséget szintén megmossuk, és karikákra vágjuk. Nem keverjük össze,
hanem már magára a salátás tányérokra rétegezve elhelyezzük. Legalul a
cikória, fölötte a paradicsom, az uborka, tetején pedig a retek. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd a végén ecettel és olívaolajjal meglocsoljuk.
Cikóriasaláta
Hozzávalók: 1 fej piros cikória, 2 db paradicsom, 2 szál tavaszi zöldhagyma, petrezselyem, só, ecet.
A cikória közepét kivágjuk és a leveleket apró darabokra összetépjük. A
paradicsomot, petrezselymet és zöldhagymát felvágjuk és hozzáadjuk a
cikórialevelekhez. Majd öntetként az olajat, ecetet és a sót
összekeverjük, és a salátához öntjük.
/Vitaminsziget/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése