Elkészítés:
A piskótához:
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál porcukor
- 6 tojás
- 10 dekagramm darált dió
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 mokkáskanál sütőpor
A vaníliakrémhez:
- 3 deciliter tej
- 3 darab tojássárgája
- 8 dekagramm porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 teáskanál étkezési keményítő
A csokiöntethez:
- 20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
- 1,5 deciliter tejszín
- 3 dekagramm vaj
- 2 evőkanál rum
A rumos öntethez:
-2 evőkanál rum
- 1,5 deciliter víz
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 10 dekagramm cukor
Ezen kívül:
- 1 jó nagy marék mazsola
- 2 dl rum
- 10 dkg darált dió
- 3 deciliter tejszínből vert hab
- 1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez
Először készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd
habosra a porcukorral, majd add hozzá apránként a sütőporral elvegyített
lisztet is. Végül a külön tálban kemény habbá vert tojásfehérjét
fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A masszát oszd három
részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált diót, a
harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg.
Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.
Állítsd össze a
krémeket is. A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával
jól keverd ki, majd apránként öntsd hozzá a tejet, vízgőz felett főzd
krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési keményítőt. A csokiöntethez
törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt és a rumot, majd
vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben körülbelül 10
percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a
reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.
A
megsült piskótalapokat törd kisebb darabokra, és keverd össze. Egy
tálba először egy réteg piskótát tegyél, locsolj rá rumos öntetet, szórd
rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél rá a vaníliakrémből.
Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A
teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot, és
alaposan locsold meg a csokiöntettel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése