- A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot kell kiemelni, a vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminokat. Zsírt keveset tartalmaz, így alkalmas a zsírszegény, koleszterinmentes ételek készítéséhez.
A rizs fajtái a formája szerint
A rövid szemű rizs szemei gömbölyűek, belül puhák és a főzéskor sok keményítő fő ki belőlük, így ragadóssá válnak. Ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak.A hosszú szemű rizs szemei legalább 6 mm hosszúak (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet), belsejük üveges és kemény. A főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók.
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 8 dl tej
- 2 dl víz
- 10 dkg sütőmargarin /vaj/
- 3 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag sütőpor
- 6 tojás
- édesítőszer (vagy 4-5 evőkanál cukor)
- mazsola
Elkészítés:
Egy lábosba öntjük a tejet, a vizet, a rizst, és alágyújtunk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az édesítőt (vagy cukrot) és a mazsolát. (A mazsolát nem kell előre beáztatni, mert ha együtt főnek, tökéletesen meg fog puhulni.) Mikor elkezd forrni, fedőt teszünk rá, és takarékra vesszük a tüzet. Fontos, hogy olykor keverjük meg, nehogy leégjen!
Amíg elkészül a rizs, pont van időnk elkészíteni a tojásos krémet. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a sütőporral, a citromhéjjal, esetleg egy kis édesítővel/cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük (esetleg adhatunk hozzá egy kanál vizet is, hogy keményebb legyen). Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Amikor a tejberizs kész, felszívta az összes tejet, levesszük a tüzről, és beletesszük a margarint, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához. Jó alaposan elkeverjük, ekkor még - ha szükséges - lehet édesíteni. Majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és óvatosan átforgatjuk. Az egész masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 160-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Körülbelül 6-8 személyes adag lesz.
Amíg elkészül a rizs, pont van időnk elkészíteni a tojásos krémet. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a sütőporral, a citromhéjjal, esetleg egy kis édesítővel/cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük (esetleg adhatunk hozzá egy kanál vizet is, hogy keményebb legyen). Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
Amikor a tejberizs kész, felszívta az összes tejet, levesszük a tüzről, és beletesszük a margarint, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához. Jó alaposan elkeverjük, ekkor még - ha szükséges - lehet édesíteni. Majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és óvatosan átforgatjuk. Az egész masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 160-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Körülbelül 6-8 személyes adag lesz.
Megjegyzés:
Tálaláskor lehet rá szörpöt, lekvárt, porcukrot tenni.
forrás:mindmegette
forrás:mindmegette
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése