A közkedvelt hüvelyes a kutatások szerint az Újvilágból származik .
A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. Így született meg tehát a „zöldbab”.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.
Hogyan főzzük?
Dobjuk a zöldbabot nagy fazék lobogó sós vízbe, és főzzük 4-5 percig.
Gőzölhetjük is, de ilyenkor nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert a
zöld hüvelyek összes zamatát csak úgy tudjuk megőrizni, ha „al dente”,
azaz kicsit ropogós marad!
Néhány praktika
A főzés végére akkor marad meg a zöldbab gyönyörű színe, ha igazán
bő, lobogó vízben, fedő nélkül főzzük.
Ha elkészült, mártsuk hirtelen jéghideg vízbe, mert a hirtelen
hőmérsékletváltozás hatására a növényben található zöld festékanyag, a
klorofill fixálódik.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg zsenge zöldbab
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 evőkanál fehérbor ecet
- 1 zöldségleveskocka
- 2 tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zöldbab végeit levágjuk, a zöldbabot kis darabokra vágjuk, és megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, és felaprítjuk.
A zöldbabot 1 liter hideg az ecettel és a leveskockával ízesített vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a petrezselymet, a zöldbabhoz öntjük, és lassú tűzön összeforraljuk. A levest alaposan behűtjük, és hidegen fogyasztjuk.
A zöldbabot 1 liter hideg az ecettel és a leveskockával ízesített vízben puhára főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet és a petrezselymet, a zöldbabhoz öntjük, és lassú tűzön összeforraljuk. A levest alaposan behűtjük, és hidegen fogyasztjuk.
Zöldbab-saláta
Vékony karikára vágok lilahagymát enyhén sózom, majd ráöntöm a szokásos módon elkészített salátaecetet,
hozzáadom a sós vízben főtt, lehűtött zöldbabot., finomra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel megszórom.
Zúzott fokhagymával ízesitem, tetejét paradicsomszeletekkel díszítem. Pár órára hűtőbe eszem, hogy az ízek összeérjenek.
Citromos zöldbab
A megpárolt zöldbabot forró vajban megforgatom, citromlével meglocsolom. Hús mellé kiváló köret.
Ebben a receptes blogodban még nem jártam, de ezentúl többször benézek,mert jó húsnélküli receptjeid vannak. Most a zöldbabot olvastam, mert rengeteg van a kertemben. Megyek is szedni.
VálaszTörlés