Ilyenkor, amikor egyre hűvösebb van, mi is eshetne jobban, mint egy jó forró leves, ami belülről átmelegít, miközben táplál is.
A leves története valószínűleg egyidős az ételkészítéssel, és minden nemzet konyhájának elmaradhatatlan része. A magyar konyhában is a legősibb ételek közé tartozik a leves, ezek között is a húsleves.
A húsleves az a gyöngyöző, aranyszínű nedű, amiben minden benne van, amit az ember csak kívánhat magának.
A hosszú időn át, alacsony hőmérsékleten történő főzés során a húsból és a csontokból rengeteg ízanyag oldódik ki, ezek adják az étel koncentrált ízét.
A húsleves elmaradhatatlan hozzávalói a gyökérzöldségek / sárga-és fehérrépa, zellergumó,karalábé, valamint a hagymafélék, de ezek mellett szinte bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk.A szép sárga szín eléréséhez sáfrányt is szoktak hozzáadni
Leves betétek
Vajgaluska: egy egész tojást,5 dkg vajat, egy kis sót,5dkg liszttel
összekeverjük,és egy negyedóráig pihentetjük. Majd a forró levesbe
mártott kiskanállal kiszaggatjuk, 5 percig főzzük.
Zsemlyemorzsa -gombóc.
5 dkg vajat és egy egész tojást tányérban jól elkeverünk, 10 dkg
zsemlyemorzsát, 3 evőkanál vízzel és egy kis sóval /borssal/
hozzákeverünk, majd vízes kézzel gombocókat formálunk és a csendesen
forró levesbe főzzük. Miután a gombóc a leves tetejére jött, még 5
percig főzzük.
Kel- gombóc
15 dkg kelkáposztát finom metéltre vágunk, majd egy kis sóval puhára főzzük . A levét leszűrjük, és kinyomkodjuk.
A kelkáposztához adunk 1 egész tojást, 1 tojás
sárgáját, -3 dkg vajjal habosra kevere -majd az egy tojás fehérjének
felvert habját, egy kis sót, törött borsot 5 dkg
lisztet, 3 dkg zsemlemorzsát.,ízlés szerint zúzott fokhagymát
. Az egészet jól
kikeverjük,majd vízes kézzel gombócokat formálunk belőle. Csendesen
forró levesbe rakjuk és 8-10 percig főzzük.Mindenféle levesbe adhatjuk.
Sajtgaluska
2 dkg vajat, 2 dkg liszttel megfuttatunk és 1 dl tejjel feleresztjük.
Azután sűrűre befőzzük, hogy az edény oldaláról leváljék, 6 dkg reszelt
sajtot és egy egész tojást keverünk belé, jól kikeverjük és
kávéskanállal a csendesen forró levesbe szaggatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése