2013. június 3., hétfő

A rebarbara

A rebarbara (Rheum) őshazája Ázsia pontosabban Tibet környéke. Kontinensünkön a XVI. század végén jelent meg először Angliában, majd Németországban. Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották. Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg. A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.

Furcsa egy növény: nem a levelét, nem a termését, de még csak nem is a gyökerét esszük - bár mindegyiket felhasználják gyógyászati célra -, hanem a szárát. Ez, a sóskafélék családjába tartozó zöldség leginkább gyümölcsként kerül az asztalunkra…

A rebarbarát mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában.


Rendszeres fogyasztása hozzátartozhat a rák kialakulásának rizikóját csökkentő táplálkozáshoz. A rebarbara karotinoid tartalma majd hatszorosa a sárgarépáénak. A karotinoidok az A-vitamin elővitaminjai, melyeknek, nemcsak mint leendő vitaminoknak, hanem mint antioxidánsoknak is fontos szerepük van. Segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat.
Kiemelkedően sok pantoténsav, B6-vitamin és karotin van benne.

Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Ennek ellenőrzéséhez körmünkkel vájjunk bele a rózsaszínes szárba, és ha nedvedzeni kezd, biztosak lehetünk benne, hogy friss rebarbarával van dolgunk. Otthon a hűtő alsó dobozában tároljuk,  legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható.

Megtisztítása hasonlít a spárgáéhoz. Vágjuk le mindkét végét, és a vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha nagyon szálkás lenne, érdemes azt a részt kihagyni a feldolgozásból.
A rebarbara savanykás íze nagyon is markáns, ezért érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Főzéskor sok levet ereszt, ezért csak keveset tegyünk alá, például kompót készítésekor. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. Elkészíthetjük húsok mellé is.

Mondhatnánk diétásnak is, hiszen 10 dkg rebarbara mindössze 16 kcal-t tartalmaz, ám mivel meglehetősen savanyú, ezért nem kevés cukrot adunk hozzá. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz. 

Rebarbarás pite

Hozzávalók:

  • kb. 16 szelethez:
  • 65 dkg rebarbara
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 2 evőkanál darált mandula vagy dió
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 8 dkg vaj/ Rama margarin +1 evőkanál a formához
  • 8 dkg porcukor+a szóráshoz
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 20 dkg liszt
  • 2 lesimított teáskanál sütőpor

Elkészítés:

A rebarbarát meghámozzuk, megmossuk, 4–5 cm-es darabokra vágjuk. Cukorral, fahéjjal, darált mandulával összekeverjük. A tepsit kivajazzuk. A sütőt 180ºC-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, apránként a felvert tojásokat, csipet sót és a citromhéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összedolgozzuk a vajas masszával. Ha túl kemény a tészta, 1–3 kanál tejjel lágyítjuk. Kibéleljük a tepsit úgy, hogy a tészta széle kimagasodjék. Bekenjük 1 evőkanál olvasztott vajjal, és rászórjuk a rebarbarás keveréket. Mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, nem túl vékony szeletekre vágjuk, tetejét porcukorral behintjük.

Rebarbarasüti fagyival

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 8,5 dkg liszt
  • 1,25 dl tej
  • 35 dkg rebarbara
  • vaj a formához
  • 2,5 dl vaníliaszósz (porból készített is jó)
  • 8 gombóc fagylalt
  • porcukor a szóráshoz
  • A díszítéshez:
  • néhány szem eper

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, egymás után beledolgozzuk a lisztet és a tejet, kb. 20 percig pihenni hagyjuk. A rebarbarát megtisztítjuk, megmossuk, és 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat.

A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A masszát a tűzálló tálba öntjük, rászórjuk a rebarbarát. A sütőben kb. 30 percig sütjük. Még melegen megszórjuk porcukorral. A tányérok aljára 3-3 evőkanál vaníliaszószt öntünk. Mindegyikre 2-2 gombóc fagylaltot ültetünk, és melléteszünk 1-1 darab friss, forró süteményt. A tányért megszórjuk porcukorral, a szélét félbevágott eperszemekkel díszítjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 393 kcal
Receptek a rebarbara / mindmegette

Rebarbarakrém-leves
5-6 szép rebarbaraszár, 40 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, vanília, 2 tojássárgája, 2 kis-kanál liszt.
A rebarbara szárát (levélnyelet) vékonyán lehántjuk és hüvelyknyi darabokra vágjuk, majd egy liter vízben a cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, egy darabka vaníliával puhára főzzük. A tojássárgáját a liszttel és 2 dl vízzel simára keverjük, folytonos kevergetés közben a forró leveshez öntjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.




Ribizlis-rebarbarás lepény recept Ribizlis rebarbara süti /Rita  konyhája/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése