2013. június 6., csütörtök

Sütés nélkül-Mascarponekrémes málnatorta

Hozzávalók: /12 szelethez/

  15 dkg vaj
  20 dkg babapiskóta
  5 dkg darált mandula
  6 lap vagy 18 g színtelen zselatin
  50 dkg mascarpone
  50 dkg félzsíros tehéntúró
  7 dkg cukor
  0.7 dl narancslé
  1 üvegcse vaniliaaroma
  200 g tejszín
  40 dkg málna
  a díszítéshez habcsók és mentalevél

1. A vajat megolvasztjuk és a finomra morzsolt vagy ledarált babapiskótával meg a mandulával összedolgozzuk.Egy 26 cm-es tortakarimát lapos tálra fektetünk. Kb 2 evőkanál vajas morzsát félreteszünk, a többit egyenletesen a tálra nyomkodjuk, és hűtőbe állítjuk.

1. A mascarponét a túróval, a cukorral a narancslével és az aromával összekeverjük. A csomagoláson olvasható utasítás szerint feloldott zselatinba 2 evőkanál mascarponekrémet vegyítünk, és a többi krémhez adjuk .Beleforgatjuk tejszínből vert kemény habot és a málna 1/4 részét, majd a tortalapra simítjuk, és 2-3 órára hűtőbe állítjuk. A karima eltávolítása után a félretett málnával és vajas morzsával megszórjuk. Végül habcsókkal és mentalevéllel díszítjük.

"A legenda szerint az Olümposzi istenek kedvelt csemegéje, a málna az Ida hegy lejtőin látta meg a napvilágot, innen származik elnevezése is: „vadszeder az Idáról”, azaz "Rubus idaeus". Sokkal valószínűbb azonban, hogy a málna Európa hegyvidékein őshonos (mi több, például a Dauphinéi Alpokban, a Vogézekben vagy a Francia Középhegységben a túrázó ma is találhat erdei vadmálnát). A málna már a reneszánsz idején megjelent a háztáji kertekben. A századokon át tartó nemesítésnek köszönhetően ez az ízletes gyümölcs mai formájában a legínyencebbek igényeit is kielégíti, ám szedése sok figyelmet és kézi munkaerőt igényel, hiszen sérülékeny és érzékeny, ami az árában is megmutatkozik: a málna manapság is viszonylag drága, s az év csak egy meghatározott (rövid) időszakában kapható"./mindmegette/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése