2013. november 26., kedd

A leves

Ilyenkor, amikor egyre hűvösebb van, mi is eshetne jobban, mint egy jó forró leves, ami belülről átmelegít, miközben táplál is.

A leves története valószínűleg egyidős az ételkészítéssel, és minden nemzet konyhájának elmaradhatatlan része. A magyar konyhában is a legősibb ételek közé tartozik a leves, ezek között is a húsleves.

A húsleves az a  gyöngyöző, aranyszínű nedű, amiben minden benne van, amit az ember csak kívánhat magának.



A hosszú időn át, alacsony hőmérsékleten történő főzés során a húsból és a csontokból rengeteg ízanyag oldódik ki, ezek adják az étel koncentrált ízét.

A húsleves elmaradhatatlan hozzávalói  a gyökérzöldségek / sárga-és fehérrépa, zellergumó,karalábé, valamint a hagymafélék, de ezek mellett szinte bármilyen zöldséggel gazdagíthatjuk.A szép sárga szín eléréséhez sáfrányt is szoktak hozzáadni 


Leves betétek

 Vajgaluska: egy egész tojást,5 dkg vajat, egy kis sót,5dkg liszttel összekeverjük,és egy negyedóráig pihentetjük. Majd a forró levesbe mártott kiskanállal kiszaggatjuk, 5 percig főzzük.

Zsemlyemorzsa -gombóc.

5 dkg vajat és egy egész tojást tányérban jól elkeverünk, 10 dkg zsemlyemorzsát, 3 evőkanál vízzel és egy kis sóval /borssal/ hozzákeverünk, majd vízes kézzel gombocókat formálunk és a csendesen forró levesbe főzzük. Miután a gombóc a leves tetejére jött, még 5 percig főzzük.

Kel- gombóc

15 dkg kelkáposztát finom metéltre vágunk, majd egy kis sóval puhára főzzük . A levét leszűrjük, és kinyomkodjuk.

A kelkáposztához adunk  1 egész tojást, 1 tojás sárgáját, -3 dkg vajjal  habosra kevere -majd az egy tojás fehérjének felvert habját, egy kis sót, törött borsot  5 dkg lisztet, 3 dkg zsemlemorzsát.,ízlés szerint zúzott fokhagymát
.   Az egészet jól kikeverjük,majd vízes kézzel gombócokat formálunk belőle. Csendesen forró levesbe rakjuk és 8-10 percig főzzük.Mindenféle levesbe adhatjuk.

Sajtgaluska

2 dkg vajat, 2 dkg liszttel megfuttatunk és 1 dl tejjel feleresztjük. Azután sűrűre befőzzük, hogy az edény oldaláról leváljék, 6 dkg reszelt sajtot és egy egész tojást keverünk belé, jól kikeverjük és kávéskanállal a csendesen forró levesbe szaggatjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése