2014. október 5., vasárnap

Ősz íze, mosolya

Az őszi napsugár halvány mosolya mintha még jobban megédesíteni a gyümölcsöket, amelyeket ez az évszak kínál.

A szilva sokoldalún felhasználható. A szilva rendkivűl gazdag káliumban,vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak. A szilva az egyik legjobb vértisztitó.

A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot /vas, magnézium, cink, réz,szelén/ meg vitamint /B-vitamint, valamint C-vitamint is tartalmaz. A gyümölcsben többfajta polifenol található, melyek gyulladásgátló hatásúak, és fokozzák a szervezet ellenálló erejét.



Szilvaízes levél

Hozzávalók:

50 dkg liszt
50 dkg krumpli
10 dkg porcukor
10 dkg zsír
1 tojás, 1 dl tej
2 dkg élestő


a teöltelékhez
30 dkg szilvaíz
a tetejére porcukor

A krumpliet megfőzzük, meghámozzuk, melegen áttörjük. A lisztet egy tálba szitáljuk,hozzáadjuk a zsírt meg a krumplit, és szétmorzsoljuk a liszttel. Közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a langyos tejben elmorzsolt élesztőt, a porcukrot, a felvert tojást, a csipetnyi sót, és összedolgozzuk.Ha szükséges, még kevés tejet adunk hozzá.A masszát ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6x6 cm-es kockákra vágjuk. Közepébe szilvalekvár halmokat teszünk, majd a sarkait összefogjuk, és középen összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Tetejét megszórjuk porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése