2015. április 24., péntek

Pizza

A legenda szerint századokkal ezelőttre nyúlik vissza a pizza története… Történt pedig, hogy egyszer egy szegény vándorlegény kopogtatott egy olasz falucska háza ajtaján. Senki nem volt épp otthon, csak a gazdasszony, de az is nagy munkában, kenyérdagasztás közben. Akkoriban úgy illett, hogy ennivalóval kínálják a vendéget. Csakhogy szegény háziasszony bajban volt, mert  semmi étel nem volt otthon, még kenyér se, hisz a tészta is épp kelt. Szerencsére eszébe jutott a megoldás. Lecsípett egy kis darabot a kenyértésztából, megpakolta a kamrában talált maradékokkal, zöldséggel, paradicsommal, maradék juhsajttal és betette a kemencébe. Mikor megsült, feltálalta a világ első pizzáját. Hogy valóban ez volt-e a világ első pizzája, és valóban így esett-e a dolog, nem tudni. Mindenesetre tény, hogy a pizza ma a világ legnépszerűbb eledele. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, (a leggyakoribbak a különféle zöldségek, gomba és felvágottak), a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszere az oregánó. A neve eredetileg különféle, kelt tészta alapú ételeket jelentett, valószínűleg a picea szóból ered, amit a rómaiak a kemencében sütött kenyérre használtak, de az is lehet, hogy a latin pincere (összegyúrni) szóból származik.

Egyszerű, olcsó pizza

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, kb 2-2,5 dl víz, 1 evőkanálcukor, 1/4 teáskanál só, a tetejére: ami a  hűtőben találató  /pár szelet kolbász, szalámi,szalonna, cipős paprika, 1 dl tejföl, pizzafűszer, reszelt sajt,paradicsom, stb.

1 dl vízet langyosra melegítjük, belekavarjuk a cukrot, majd a morzsolt élesztőt. Felfuttatva hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, és annyi további langyos vízzel dolgozzuk ki, hogy lágy, könnyen kezelhető tészta legyen. Letakarva megkelesztjük. Nem nyújtjuk ki, lisztezett felületre szedjük, és kézzel húzogatva próbáljuk tepsi nagyságúra formázni, majd négybe hajtva előre kikent tepsibe emeljük, kihajtogatjuk.  Kicsit kelni hagyjuk, bekapcsoljuk a sütőt. 1-2 evőkanál ketchupot elkavarunk a tejföllel, megkenjük a tésztát, megszórjuk pizzafűszerrel, majd rárakjuk hozzávalókat. Megszórjuk reszelt sajttal, majd készre sütjük.

Képtalálat a következőre: „pizza”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése