2015. április 8., szerda

Szépítő ételek

Gyümölcsök

A sötét színű bogyós gyümölcsök, mint a ribizli, a szeder, az áfonya és a tőzegáfonya, nemcsak édesen ízletesek, hanem a bőrünk egyik legjobb barátai is. Az ezekben a finomságokban található C-vitamin és antocianinok megvédik a szöveteket a korai öregedéstől, feszesítik a bőrt és feltöltik az apró ráncokat.

Thinkstock

A citrusfélék sem kevésbé hatékony bőrszépítők. A narancs, a citrom, a grépfrút és társaik magas C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően erősítik a szervezet (és így a bőr) védekezőrendszerét, megvédik a sejteket a károsodástól, illetve feszesebbé teszik a kötőszöveteket.

Zöldségek
A brokkolit nemcsak azért szeretjük, mert könnyű és tápláló, hanem mert kiváló öregedésgátló is. A zöld zöldség szulfarofant, azaz szerves ként és cisztein aminosavat tartalmaz, amelyet a párolás után is megőriz.

A kelkáposzta A-vitaminban és többféle antioxidánsban gazdag, amelyek megvédik a bőrt az idejekorán bekövetkező öregedéstől.

A sárgarépában található béta-karotin erősíti a bőr védelmét a káros napsugárzással szemben, és megvéd a korai öregedés hatásaitól, ránctalanít, feszessé, teltebbé varázsolja az arcbőrt.
A hüvelyesek is bőrbarát étkek, a bab, a lencse, a borsó és a többi hüvelyes magas fehérje-, cink- és magnézium-tartalommal dicsekedhetnek, amelyek hatékonyan segítik a sejtek megújulását.
A paprika az egyik legegészségesebb zöldség, egyedülállóan magas a C-vitamin-tartalma, amely bőrfiatalító, bőrszépítő és erősíti a kötőszöveteket.

A spárga a narancsbőr eltüntetésében hatékony zöldség, a benne lévő aminosavak és az aszparaginsav segít a bőr vízháztartásának megőrzésében, ezzel eltüntetve többek között a cellulitiszt és más bőrhibákat.

Thinkstock
A spenót magas C-vitamin- és vastartalma lassítja a bőr öregedését, késlelteti a ráncok kialakulását.
Ahogy a spárga, úgy a paradicsom is a cellulitisz ellen nagyszerű. Ezenkívül a sárgarépa mellett a másik nagyszerű zöldség, ami megvédi a bőrödet és a szervezetedet a napsugarak káros hatásaitól.

Tejtermékek
A tej élet, erő, egészség, ráadásul szépít is. Hogy a bőröd sima, üde és ragyogó legyen, segítségedre lehet a tejben és a tejtermékekben bőségesen megtalálható fehérje, kálcium és A-, D-, E-vitamin.
Az író (a vaj, illetve a túró készítése során keletkező melléktermék) amellett, hogy alig tartalmaz kalóriát, kálciumban, fehérjében és B-vitaminokban nagyon gazdag. Ha rendszeresen iszol írót, akár ízesítve, akár natúr, elősegítheted és felgyorsíthatod a bőröd regenerációját.

 Hal

A különböző halfélék húsában található aminosavak feszesebbé teszik a bőrt, a B-vitaminok megfiatalítják, például a B3-vitamin egyenletes tónust ad a bőrnek. A tengeri halak és herkentyűk ráadásul vitalizálttá, puhább tapintásúvá teszik a bőrt.

Gabonafélék és pékáruk
A tönkölybúzában csak úgy hemzsegnek a vitaminok, a jó minőségű fehérjék és a kovasavak. Ezek pedig erősítik a kötőszöveteket, így feszesebb lesz a bőröd, segítenek megőrizni a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát.
Mivel a kölesben sok-sok vitamin, vas és kovasav (más néven szilícium) van, ez a gabonaféle megakadályozza, hogy a bőr idő előtt petyhüdtté váljon.
A tejes kiőrlésű lisztből készült pékáruk sokkal több B-vitamint és magnéziumot tartalmaznak, mint a "fehérek". Ezért a bőröd érdekében is érdemes ezeket választanod, hiszen simábbá, szebbé teszik azt.

Olaj és olajos magvak
A dió gazdag E-vitaminban, cinkben és omega-3-zsírsavakban, így ha rendszeresen csemegézel belőle, megvédheted a bőrödet a korai öregedéstől és az öregedési foltok kialakulásától.
Ugyancsak valódi tápanyagbomba a mandula is. A mandulában különféle vitaminok találhatóak, valamint rengeteg vas és fehérje, de telítetlen omega-zsírsavakban is nagyon gazdag, amelyek a bőrfeszesítő kollagén termelődését segítik. A vékony barna héját azonban soha ne szedd le, hiszen bőrszépítő cinket, foszfort, magnéziumot és antioxidáns E-vitamint tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése