2013. szeptember 18., szerda
Paradicsom, a csábítás gyümölcse
A paradicsom története valahol az aztékok fémjelezte régmúltba nyúlik vissza. A paradicsom őshazája Nyugat-Dél-Amerika és Közép-Amerika. A közhiedelemmel ellentétben nem a nagy Kolumbusz fedezte fel az aztékok által afrodiziákumnak tekintett és előszeretettel termesztett paradicsomot, hanem 1519-ben a spanyol konkvisztádor, Cortez. A Montezuma kertjeiben meglelt, szerelmi ajzószernek tartott paradicsom magjai az ő jóvoltából jutottak el Európába, ahol inkább a kerti dísznövényként tartották, mint ették. Erre jó okuk volt.
A középkori Európában a paradicsom karrierje viszonylag rosszul indult. Egyrészt formájában nagyon emlékeztetett az igen mérgező nadragulyára, ezen kívül a gazdagabb családok edénykészlete sem segített a gyümölcszöldség elfogadásában. Az akkortájt használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így néhány halálesetet követően megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb – fa tálakból étkező – dél-európai lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert a paradicsom.
Az olasz konyha előételtől kezdve sült, sós süteményekig mindenbe használja a paradicsomot.
Előételeik közül a két leghíresebb az insalata caprese, amely édes paradicsomból és mozarellából készül, rafinált fűszerezéssel. A másik a szájban olvadó bruschetta (ejtsd: bruszketta)
Hozzávalók 4 személyre
6 szép érett paradicsom
2-3 csikk fokhagyma
lehetőleg friss bazsalikom /ha nincs megfelel a szárított is/
só, bor, olivaolaj,bagett
A pradicsomok lédús belsejét kikaparjuk, a húsát kis kockákra vágjuk. A bazsalikomlevelet felaprítjuk, összekavarjuk a felkockázott paradicsommal. Sózzuk,frissen őrőlt borssal megszórjuk.A bagettból újjnyi vastag szeleteket vágunk Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk a kenyérkét mindkét oldalukról piros ropogósra sütjük. Azonnal bedörzsöljük fokhagymával, megrakjuk a fűszeres paradicsommal, és azon frissen kínáljuk. /Ha van metélőhagymánk, vagy friss zöldhagymaszárunk, a paradicsomos kenyérkék tetejét megszórhatjuk vágott levelekkel, kiemeli az ízeket.
A paradicsom kikapart belsejét ne dobjuk ki, használjuk fel más ételekhez, ha épp nincs szükségünk rá,műanyag zacskóba szedve fagyasszuk le, majd felhasználáskor fagyosan adjuk az ételhez.
Paradicsom a magyar konyhában
Legismertebb friss paradicsommal készülő ételünk a lecsó,paradicsomlével pedig legszívesebben paradicsomlevest készítünk.
Mi magyarok szeretjük friss kenyér, fokhagymás, magyaros szalonnánk mellé is .
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése