2012. december 5., szerda

Fekete- erdei adventi kalács



Fekete-erdei adventi kalács

2 üveg magozott meggybefőtt
10 dkg étcsokoládé
50 dkg liszt
1 zacskó sütőpor
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg kristálycukor
2 zacskó vaníliás cukor
3 tojás
32 dkg félzsíros tehéntúró
4 dkg díszítő szórócukor
sütőpapír
alufólia
Elkészítése:
A befőttet lecsöpögtetjük, esetleg konyhai törlőpapírra téve megszárítjuk. A csokoládét durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17 dkg cukrot 1 zacskó vaníliás cukrot, majd robotgéppel beledolgozzuk a tojásokat és a túrót.
A tésztát lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk és 32×38 cm-es lappá kinyújtjuk. 2/3 részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozat) 30 -35 perc alatt készre sütjük.


Adventi kalácsok....

Hozzávalók :

A tésztához :

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
6 dkg porcukor
2 evőkanál olaj

A töltelékhez :

10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
10 dkg marcipán
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

Továbbá

5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája


Az lisztet tegyük dagasztótálba . Közepébe képezzünk ki egy kis fészket . Tegyük bele a cukrot . Morzsoljuk rá az élesztőt . Öntsük fel a tejjel . Tegyük meleg helyre és hagyjuk , hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson . Adjuk hozzá az olajat és egy csipetnyi sót . Dagasszuk a tésztát , amíg a felülete szép simává nem válik . Kelesztés nélkül nyújtsuk ki 30x40 centiméteres téglalappá .




 Kenjük meg a teljes felületét az olvasztott vajjal . Szórjuk rá egyenletesen a tölteléket , amihez a marcipánt vágjuk nagyon apró darabokká . Keverjük össze a cukrot a mákkal , a vaníliával a citrusok reszelt héjával és a marcipán darabkákkal . 






Tekerjük fel a tésztát rolád szerűen . 




Hajtsuk össze koszorú formára .




Helyezzük sütőpapiros ( a szilikont én ebben az esetben nem javasolnám ) lemezre . Éles késsel 5 centiméterenkén vagdossuk be a tésztát , de ne vágjuk át .




 A szeleteket igazgassuk lapjukra .  Kelesszük langyos helyen 20 percig . Kenjük le a tojássárgájával . 




Végül 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára .



Tipp : Használhatunk natúr marcipán helyett piros színűt is , illetve a reszelt citrus héjak helyett kandírozott citrom és narancshéjat  valamint mazsolát is .




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése