2012. december 6., csütörtök

Karácsonyi - mákos-rácsos, rumos szelet

Mákos-rácsos


Hozzávalók a tésztához:


30 dkg liszt
20 dkg Rama margarin
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás sárgája

Töltelék hozzávalói:
20 dkg őrölt mák
2 dl tej
1 evőkanál vaj
6 evőkanál cukor (esetleg több)
3 tojásfehérje
2 db közepes alma
½ citrom
késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítés:

Tészta elkészítése:
A fentieket összegyúrjuk, a tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. A tölteléket rásimítjuk. A tészta 1/3-ából rácsot sodrunk. Tojás sárgával megkenjük.
5 percig forró, majd közepes lángon világossárgára sütjük.

Töltelék elkészítése: A mákot a tejben a cukorral, fahéjjal felfőzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, belekeverjük az almát, a citromhéjat és belefacsarjuk a citrom levét. Kihűtjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és beleforgatjuk az előző masszába.

   Tepsiben hagyni hűlni,  kis kockára vágva  tálalni  /érdemes elkészíteni dióval is,  tálcán egy   diós , egy mákos,    hamar elkészül,  mutatós , és finom.

 

Rumos-szelet

5 tojas sargajat 20 dkg vaj, 20 dkg cukorral jól elkeverni,  +20  dkg liszt, hozza keverve az 5 tojás felvert habja. 

 Felét tepsibe tesszük, masik felébe 2 evőkanál kakaó, , ráöntjuk azelőbbire,  lassú tűznel sütni

Máz: 25 dk cukor  /ez is lehet kevesebb/   1 dl rum,//  simára elkeverjük, meleg tésztára öntjük,     /  állni hagyjuk,    utána szeletelni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése