2013. szeptember 23., hétfő

Csípjen, mint a menyecske nyelve

Csípőspaprika-krém házilag

Ne szalasszuk el a gazdag őszt, ne sajnáljuk a vesződést a házi ízesítők elkészítésére .Sok felesleges adalék -
anyagot spórolunk el a szervezetünktől, ha saját magunk rakjuk üvegekbe ízesítőinket.


Levesízesítő

Hozzávalók:

50 dkg paprika
50 dkg paradicsom
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 nagy csokor zeller zöld
20-25 dkg jódmentes só
esetleg csípős paprika /ízlés szerint/

A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom fekete részeit, torzsáját kivágjuk. A zöld fűzereket alaposan megmossuk, lerázzuk. A zöldségeket feldaraboljuk, majd a zöldekkel együtt húsdarálón ledaráljuk. Az eredményezett zöldségpépben kavargatva teljesen feloldjuk a sót, majd száraz,csírátalanitott  üvegekbe töltjük, légmentesen ledugaszoljuk, és a kamra polcára tesszük.

Csípőspaprika-krém

Hozzávalók:

1,5 kg pirosra megérett csípős-paprika
50 dkg húsos piros paradicsompaprika.
20 dkg jódtalan só, késhegynyi szalicill

A paprikát több léből átmossuk, a csípősek szárát levágjuk, a paradicsompaprikát kicsumázzuk, felszeleteljük.
Az egészet ledaráljuk egy kisebb lyukú húsdarálón, a csípőset a magjával együtt. Alaposan összekeverjük a sóval. Egy hibátlan zománcu edényben, vagy műanyag tálban lefödve 1 napig állni hagyjuk majd kis üvegekbe kanalazzuk. /minden üveg aljára szórjunk egy pici szalicilt, a biztonság kedvéért/

Készítésekor  használjunk gumikesztyűt, igyekezzünk ne a szemünkhöz nyúlni !

Használhatjuk főtt ételek /levesk, mártások/ ízesítéséhez, de akár utólag is  kínálhatjuk, már kéz ételek ízének kiemelésére is.

Egyszerű paprikakrém

Hozzávalók:

12 paradicsompaprika
12 kápiapaprika
3 kövér zöldpaprika
1-2 csípős paprika /ízlés szerint/
2közepes zellergumó
5 dl paradicsomlé
1-2 evőkanál cukor,
1-2 evőkanál ecet,
1 dl olaj, só, szalicil

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk és felvágjuk, a zellert meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az egészet ledaráljuk. Az olajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a ledarált zöldségeket, és forrástól számítva állandóan kavarva fél óráig pároljuk. Ekkor félrehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk, majd paradicsompasszírozón átdaráljuk. Ha megvan, újra főni tesszük, hozzáadjuk a paradicsomlevet, ízlés szerint a cukrot, ecetet, sót,
10-15 percig forraljuk. Tiszta, száraz üvegekbe rakjuk, tetejére kevés szalicilt szórunk, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése