2013. szeptember 21., szombat

Fűszervaj varázsa


 

Szendvicshez, melegszendvicshez, sült zöldséghez, húshoz, halhoz nagyszerű ízesítő, de egy egyszerű héjában sült burgonyához is adhatjuk. Friss piritós mellé kínálva, akár vendégváró falat is lehet.
 Egyszerre akár több ízben és nagyobb adagban is elkészíthető, mélyhűtőben hosszan eltartható.

A lágy, de nem folyékony vajat keverőtálba tesszük és habosra keverjük. Hozzáadjuk a fúszereket,  vagy más ízesítőanyagokat,  és fakanállal vagy robotgéppel szép simára keverjük.

A vajat zsírpapírba vagy alufóliába csomagoljuk, s úgy, mint a rétest, feltekerjük.
A fólia két végét összefogva megcsavarjuk, és ezzel a vajat kissé összébb préseljük.
Felhasználás előtt legalább 1-2 órán át a mélyhűtőben fagyasztandó, de -18 C-fokon 2 hónapig is eláll.
Tálalás előtt 1 cm-es szeletekre vágjuk, és fagyottan-keményen a frissen sültre tesszük, melyen a vaj elolvadva különösen finom aromát ad az ételnek. Ha szendvicsre kenjük, hagyjuk kiolvadni.

Készíthetjük petrezselymes változatban: ehhez 12-15 dkg vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, citromlé, só, bors szükséges.

A fokhagymáshoz 15 dkg vaj, 2 cikk fokhagyma, 3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma.
 keveréke, 2 teáskanál citromlé, só kell.

1 kis fej vöröshagyma
3 evőkanál aprított, friss vagy 2 evőkanál szárított zöldfűszer (tárkony, snidling, bazsalikom, petrezselyem, kapor, oregánó).
Zöldfűszer helyett tehetünk a vajhoz mustárt és citromot, vagy márványsajtot is, ízlés szerint.

Csilishez 25 dkg vaj, szárított zöld csili, 1 cikk zúzott fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma,cayenne bors, friss citromlé, só bors.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése