2014. március 21., péntek

Tavasz van - egészségünkért együnk zöldet!

Mindaddig amíg hirtelen le nem betegszünk, nem gondolkodunk el komolyan azon, hogy mennyire törékeny az egészségünk. Már az ókori orvosok is vallották, hogy azzá válunk, amit megeszünk. 

A zöld színű zöldségek fogyasztása a tavaszi hónapokban kiemelten fontos, tél után szervezetünk veszít vitaminháztartásából, fáradékonyabbak leszünk.

A cikória:
Azok közé a zöldek közé tartozik, amel kissé feledésbe merült. Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.A cikóriát kávéalapanyagként már a XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba.
Készülhet belőle saláta, köret, krémleves.

Saláta:
Hozzávalók
cikoria.jpg
  • 2 fej cikória saláta
  • 1 csomó piros retek
  • 1/4 csomó metélőhagyma
  • 1 pohár joghurt
  • 1/2 citrom
  • Elkészítés

    A cikória salátát jól megmossuk és lecsepegtetjük. Kisebb levelekre szedjük. A retket megtisztítjuk, felszeleteljük. A metélőhagymát apróra vágjuk és a salátával összekeverjük, kevés sóval megszórjuk. Tálaláskor simára kevert joghurttal meglocsoljuk, meghintjük metélőhagymával és citrom gerezdekkel díszítjük.

    Spenót a zöldek közül  az egyik legismertebb, többnyire főzeléknek készítjük, de levesnek, palacsintának, felfújtnak is kiváló. Sok benne a K-vitamin, kálium, kálcium, magnézium, folsav.
     
 A saláta ez egyik legfinomabb zöldünk.




Saláta öntetek:


Ezersziget öntet

Krémes állagánál fogva remekül illik zöldség-salátákhoz.

125 g majonéz keverjünk krémesre 3 ek tejszínnel, 3 evőkanál ketchuppal, sózzuk, borsozzuk, apróra vágott zöldpaprikát is adhatunk hozzá.


Olasz öntet

Kitűnő leveles salátákhoz, vagy tésztasalátához.

150g joghurtot turmixoljunk össze 2 ek olívaolajjal,1-2 t kmustárral és  kevés bazsalikomlevéllel.Sóval, borssal és fehérborecettel fűszerezzük.

Amerikai öntet
Leveles salátához való aromás szósz.

150 g tejfölbe vegyítsünk  2 ek ketcupot, 1 tk mustárt és 2-3 tk citromlevet, majd sóval, borssal  és kevés cukorral ízesítsük.

Vinaigrette mártás

Ezt az ecetes-olajos öntetet bármilyen salátához felhasználhatjuk.. Ízesíthető friss zöldfűszerekkel.

1 tk mustárt keverjünk ki 2-3 ek borecetttel, csipetnyi sóval, borssal. Apránként dolgozzunk bele 6 ek olajat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése