A zöld színű zöldségek fogyasztása a tavaszi hónapokban kiemelten fontos, tél után szervezetünk veszít vitaminháztartásából, fáradékonyabbak leszünk.
A cikória:
Azok közé a zöldek közé tartozik, amel kissé feledésbe merült. Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.A cikóriát kávéalapanyagként már a XVII. század óta hasznosítják, mely termelésének fellendülése azokra a történelmi időkre tehető, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni az európai országokba.
Készülhet belőle saláta, köret, krémleves.
Saláta:
Hozzávalók
- só
- 1 pohár joghurt
- 1/2 citrom
Elkészítés
A cikória salátát jól megmossuk és lecsepegtetjük. Kisebb levelekre szedjük. A retket megtisztítjuk, felszeleteljük. A metélőhagymát apróra vágjuk és a salátával összekeverjük, kevés sóval megszórjuk. Tálaláskor simára kevert joghurttal meglocsoljuk, meghintjük metélőhagymával és citrom gerezdekkel díszítjük.

Saláta öntetek:
Ezersziget öntet
Krémes állagánál fogva remekül illik zöldség-salátákhoz.

Olasz öntet
Kitűnő leveles salátákhoz, vagy tésztasalátához.
150g joghurtot turmixoljunk össze 2 ek olívaolajjal,1-2 t kmustárral és kevés bazsalikomlevéllel.Sóval, borssal és fehérborecettel fűszerezzük.
Amerikai öntet
Leveles salátához való aromás szósz.
150 g tejfölbe vegyítsünk 2 ek ketcupot, 1 tk mustárt és 2-3 tk citromlevet, majd sóval, borssal és kevés cukorral ízesítsük.
Vinaigrette mártás
Ezt az ecetes-olajos öntetet bármilyen salátához felhasználhatjuk.. Ízesíthető friss zöldfűszerekkel.
1 tk mustárt keverjünk ki 2-3 ek borecetttel, csipetnyi sóval, borssal. Apránként dolgozzunk bele 6 ek olajat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése