2014. április 20., vasárnap

Locsolóváró sütemények

Sajtos csavart

Hozzávalók

    Sajtos csavart
  • A tésztához 3 dl finomliszt
    4 dl reszelt sajt
    1 mokkás k só
    0,5 dl hideg víz
    20 dkg Rama

  • A nyújtáshoz liszt

  • A lekenéshez 1 tojás

    1.A lisztet a Ramával elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük és legalább 1 órán át pihentetjük.
    2.Ezután enyhén lisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságú, 40 cm hosszú téglalappá nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval (esetleg késsel) a tésztából hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5 cm-es darabokra felvágunk.
    3.Az így kapott kis lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. A tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített sütőben nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig sütjük. 
    Rákóczi-sütemény
    Hozzávalók:
    25 dkg finomliszt
    15 dkg vaj
    3 tojás sárgája,
    6 dk porcukor
    1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna,
    reszelt citromhéj, só

    Töltelékez:
    50 dkg félzsíros tehéntúró
     15 dkg cukor,
    3 tojás,
    1 dl tejföl,
    8 dkg mazsola.
    1 tasak van.cukor

    Tetejére:
    3 tojásfehérje,
    15 dkg porcukor,
    baracklekvár

    A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és amíg elkészítjük a tölteléket, addig hűtőszekrényben pihentetjük.
    A töltelékhez a kétféle cukorral a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót,, a tejfölt, a mazsolát, és krémesre kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe rajuk, megszurkáljuk, és 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, rákenjük a túrós tölteléket. A tetejére a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsák segítségével berácsozzuk a majdnem készre sütött tésztát. Világossárgára sütjük. Amikor elkészült, a rácsok közé lekvárt teszünk. Ha kissé meghűlt, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése