1.A lisztet a
Ramával elmorzsoljuk. A sajtot beleszórjuk, megsózzuk, majd a hideg
vízzel összegyúrjuk. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük és legalább 1 órán
át pihentetjük.
2.Ezután
enyhén lisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságú, 40 cm hosszú téglalappá
nyújtjuk. Lisztbe mártott derelyevágóval (esetleg késsel) a tésztából
hosszában tíz, egyenként ujjnyi szélességű csíkot szabunk, amit azután 5
cm-es darabokra felvágunk.
3.Az így
kapott kis lapokat a közepüknél egyszer megcsavarva sütőpapírral bélelt
tepsibe rakjuk. A tetejüket felvert tojással lekenjük, és előmelegített
sütőben nagy lánggal (220 °C, légkeveréses sütőben 200 °C) 11-12 percig
sütjük.
Rákóczi-sütemény
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
15 dkg vaj
3 tojás sárgája,

6 dk porcukor
1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna,
reszelt citromhéj, só
Töltelékez:
50 dkg félzsíros tehéntúró
15 dkg cukor,
3 tojás,
1 dl tejföl,
8 dkg mazsola.
1 tasak van.cukor
Tetejére:
3 tojásfehérje,
15 dkg porcukor,
baracklekvár
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és amíg elkészítjük a tölteléket, addig hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez a kétféle cukorral a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót,, a tejfölt, a mazsolát, és krémesre kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. A tésztát kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe rajuk, megszurkáljuk, és 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, rákenjük a túrós tölteléket. A tetejére a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, habzsák segítségével berácsozzuk a majdnem készre sütött tésztát. Világossárgára sütjük. Amikor elkészült, a rácsok közé lekvárt teszünk. Ha kissé meghűlt, meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése