2015. március 22., vasárnap

A medvehagyma




Gyógyító hatásai

Csökkenti a magas vérnyomást, javítja az emésztést, gyógyítja a sebeket. És a nevét is onnan kapta, hogy a téli álmukból felébredő barna medvék ezzel tisztították át a gyomrukat!

A medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymához, de annál erőteljesebb. Áprilisban, májusban - virágzás előtt - szedhetjük a gyógyerejű  friss leveleket, melyek képesek az egész szervezet megtisztítására.

A medvehagyma  jól használható a szervezet felfrissítésére, a       tavaszi - őszi méregtelenítésre.
Kedvezően hat az emésztőrendszerre, a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez.
Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.

Vigyázat!
A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.
Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!


Medvehagyma krémleves
hozzávalók 4 főre 
Elkészítés 
  1. A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra felvágjuk, majd egy kis levessel finomra pürésítjük.
  2. Az olajat felhevítjük, a lisztet az olajban aranysárgára pirítjuk. Felöntjük a medvehagymapürével és a maradék levessel. Kb. 10 percig főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  3. Hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük. Cayenne borssal fűszerezzük. Hozzákeverjük a hideg vajat és rögtön levesszük a tűzről.
  4. Tányérokba merjük. 
Medvehagymás rántotta
  • 6 tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 8 dkg feta sajt
  • 1 kisebb kaliforniai paprika
  • kisebb csokor medvehagyma
Elkészítés 
  1. A tojásokat felverjük a tejjel, majd beleszórjuk a felaprított medvehagymát.
  2. Sózzuk és belemorzsoljuk a feta sajtot.
  3. A kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk.
  4. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat és hozzáadjuk a paprikakockákat, pár percig sütjük.
  5. A megsült paprikára ráöntjük a tojásos keveréket és megsütjük.
Medvehagymás-gombás rizottohozzávalók 2 főre 
  • 20 dkg arborio rizs
  • 5 dl zöldség alaplé
  • 1 ek. olaj
  • 3 ek. vaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy nagy marék apróra vágott medvehagyma
  • 5-6 fej barna csiperkegomba
Elkészítés 
1.      A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd kevés olajon megpároljuk.
2.      A felkockázott hagymát az összezúzott fokhagymával 1 ek. olaj és 2 ek. margarin keverékén megfonnyasztjuk.
3.      Utána hozzáadjuk a rizst és pár percig így kevergetjük, amíg a szemek kicsit üvegesek lesznek.
4.      A rizshez hozzáadunk egy merőkanálnyi (meleg) alaplét és addig kevergetjük, még a rizs beissza.
5.      Ugyanígy, kanalanként fokozatosan, kevergetés mellett hozzáadjuk a maradék alaplét is.
6.      Amikor az utolsó kanál alaplét is felvette a rizs, hozzákeverünk még egy ek. vajat és hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát és a korábban megpárolt gombát.
7.      Ezután levesszük a tűzről és lefedve kb. 10-15 percet állni hagyjuk, hogy a szemek megpuhuljanak.

Tavaszi, medvehagymás saláta





Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 csokor medvehagyma, 1 csomó újhagyma, 1 csomó hónapos retek, vegyes magvakból egy marék, kis só, balzsamecet, olíva olaj 
Elkészítése: megmosom az összes alkotó elemet, ha van, saláta centrifugában, ha nincs, tiszta konyharuhában megszárítom, majd darabokra tépkedem a leveleket, felvagdosom a hagymát, feldarabolom a retket, kicsit megsózom, ráteszem a magvakat. Ekkor rálocsolok 2 evőkanálnyi balzsam (vagy bor) ecetet, végül az ugyanennyi olajat. 2 salátáskanállal óvatosan összekeverem és kész.


Medvehagymás pogácsa




50 deka finomliszt,
25 deka Ráma
egy pohár tejföl
2 deci tej
3 deka élesztő
egy evőkanál só
kis cukor
egy csomag apróra darabolt medvehagyma

Elkészítés:

Lisztet összekeverem a sóval, összemorzsolom a margarinnal. Közben a tejet megmelegítem, belekeverem a cukrot, tejfölt és az élesztőt, megfuttatom, majd összegyúrom a margarinos liszttel és a medvehagymával. Nagyon laza tészta lesz belőle, kis liszttel megszórom, letakarom és legalább 2-3 órát kelesztem. Szokott módon kinyújtom, hajtogatom, nyújtom, hajtogatom, majd kinyújtom, és késsel bekockázom. Megkenem felvert, sózott tojással. Sütőpapírral fedett tepsibe pogácsákat szaggatok, majd 180-200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése