A sárgarépa egyike a legismertebb, a legnagyobb mértékben fogyasztott
zöldségeinknek, s minden élelmezési szempontból számos előnnyel
rendelkezik: a sárgarépát az emberi szervezet tökéletesen tolerálja,
rostjai szabályozzák a bélrendszerben lezajló tranzitot, illetve
elegendő mennyiségben tartalmazza az A-vitamin előállításához szükséges
provitamint. A többi zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan a sárgarépa
jótékony szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések
megelőzésében.
Pliniustól tudjuk, hogy ez a négyezer
éves kultúrnövény eredetileg vékony, kemény gyökér volt, és a késő római
időkben kezdték nemesíteni. Magyar elnevezése a narancssárga színnel
azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is
elterjedtek, főként Ázsiában. A XVII. században jelent meg a
narancssárga nemesített fajta. Erdély egyes vidékein murok a neve.
Magas a vitamintartalma, karotinban, B1, B2, és B6 vitaminban, folsavban, C és K vitaminban
is gazdag, de kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat,
nátriumot, alma- és citromsavat is tartalmaz. Magas a cukor tartalma is,
ennek köszönheti édeskés ízét.
A gyerekek különösen kedvelik édeskés íze miatt, így nyersen, lereszelve
akár szendvicsek feltéte is lehet, de müzlibe keverve is kiváló téli
vitaminforrás. Sütve-főzve is rengeteg lehetőség rejlik benne, készülhet
belőle leves, krémleves, főzelék, krém, fasírt, de kevés vajjal és
mézzel karamellizálva vagy sütőben sütve nagyszerű köret is válhat
belőle.
A sárgarépát is érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak
nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben
található. Ez sötétebb színű, és gyűrű alakban öleli körül a belső,
szívrésznek nevezett szöveteket.
A sárgarépa puhább és jobb ízű lesz, ha a főzővízbe kevés vajat teszünk.
Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is
mindössze a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására
azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos
anyagok jelentős része.
Fűszerei
Remekül illenek mellé a keleti fűszerek,
a római kömény, gyömbér, a kínai ötfűszer keverék, csillagánizs,
koriandermag, az édeskömény, de a kakukkfű, narancshéj, méz, fahéj,
fokhagyma, rozmaring, majoranna és a petrezselyemzöld is jól passzol
hozzá.
Sárgarépa virágok: Ételeink díszítéséhez a sárgarépákat tisztítsuk meg,
daraboljuk egyenlő részekre, és vágjunk barázdákat hosszanti irányban
mindegyikbe, majd kezdődhet a szeletelés. Miután levágtuk a répa
csúcsát, meglátjuk, a többi szelet szép, virágformájú lesz. A dekorálás
előtt tegyük hideg vízbe őket, hogy megmaradjon szép színük, és ne
fonnyadjanak el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése