Hogyan állítsd össze az étrendedet, hogy elkerüld a hiánybetegségeket?
Ez örök érvényű probléma, főleg, ha ételallergiában szenvedsz, ha vega
vagy, ha a szervezeted még fejlődésben van. Vagy ha egyszerűen csak nő
vagy! A csontritkulás, a kalciumhiány a hazai lakosság nagy részét
sújtja, de nem csak a tejtermékek fogyasztása lehet a megoldás.
Összegyűjtöttünk 5, a tejnél is erősebb természetes kalciumbombát!
Mire jó a kalcium?
A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben jelen levő ásványi anyag.
Több
folyamatban is nélkülözhetetlen szerepet játszik: a véralvadásban, a
szív- és csontvázizmok összehúzódásában, a B12-vitamin felszívódásában
és idegi funkciókban. Már magzati korban is nélkülözhetetlen az
egészséges csontrendszer alapjainak kialakulásához. Harmincéves korig
meghatározza a csontfejlődést, amely később, a nem megfelelő
kalciumfelvétel miatt, negyven év felett csontritkuláshoz vezethet. Ez
főleg a nőket érinti, mivel szervezetük lényegesen kevesebb kalciumot
tartalmaz, mint a férfiaké, emiatt nőknél hatszor gyakoribb a
csontritkulás előfordulása. Megelőzésére már fiatalkorban oda kellene
figyelni. Az ekkor kialakult csonttömeg határozza majd meg az
osteoporosis későbbi mértékét. Beépülését a D-vitamin és a jó minőségű
fehérje segíti.
A kalciumfogyasztás ajánlott napi adagja 1000 mg, várandós kismamáknál az 1300 mg-ot is elérheti.
Hiányállapot
Kutatók
arra az eredményre jutottak, hogy a cukor és a fehér liszt fogyasztása a
vért savassá teszi, így a mész, amely a savakat közömbösíti, kioldódik a
csontokból és a fogakból. Ha még táplálkozásunk nagy része állati
fehérjékben gazdag, a vér, hogy alkális jellegét megtartsa, szintén nagy
mennyiségű kalciumot old ki a csontokból, emiatt hamarosan bekövetkezik
a csontritkulás. Jellegzetes tünetei a görbülő hát, a romló fogak, az
allergiára való hajlam, a fájó ízületek, a repedezett körmök. A
mozgásszegény életmód fokozza a csontszövet lebontását. A rendszeres
torna, a mozgásszegény életmód hatására a csonttömeg megőrződik.
Top 5
Összegyűjtöttünk
néhány élelmiszert, amelyeknek magas a kalciumtartalmuk. Ezeket
változatosan be lehet építeni a napi étrendbe, hogy a szervezet számára
szükséges 1000 mg/nap kalciumfelvételt a tejtermékeken kívül is
könnyedén biztosítani tudjuk.
Viszonyításképpen: egy pohár tej
117 mg kalciumot tartalmaz, míg 10 dkg kemény, zsírosabb sajt 400–600
mg-ot (pl. juhsajt , trappista).
Szezámmag – kalciumtartalma: 975 mg/100 g
A
szezámmag rejtett vitamin- és ásványi anyag-forrás. Gazdag kalciumban,
fehérjében, vasban és foszforban, A-vitaminban. Egy evőkanál szezámmag
egy pohár tej kalciumértékének felel meg.
Tipp: szezámsó házilag
Egy
száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd.
Tedd félre. Ugyancsak száraz serpenyőben piríts tengeri sót, addig, amíg
kifehéredik. Tedd mind a kettőt egy mozsártörőbe, körkörös
mozdulatokkal zúzd porrá.
Szórj meg vele salátát, főtt gabonát, de keverheted reggeli kásába, müzlibe, sőt még főzelékbe is.
Mák – kalciumtartalma: 968 mg/100 g
Az
egyik legrégebbi kultúrnövényünk. De óvakodni kell attól, hogy
fogyasztásával túlzásba essünk, ugyanis mintegy huszonötféle nagy hatású
alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint) tartalmaz, amelyek
fontos gyógyszerek alapanyagai. A mák olajának magas foszfortartalma
nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való
beépüléséét. A csontritkulás megelőzéséért fogyassz hetente 3-szor mákos
ételt vagy naponta egy mokkáskanálnyi, gyógynövényboltokban kapható
mákolajat.
Tipp: Reggeli zabkásádba szórj bele egy-két evőkanál
darált mákot, ezzel nemcsak ízletes ételt nyersz, de megnöveled az étel
kalciumtartalmát is. Különösen, ha abba még néhány szem aszalt
gyümölcsöt és egy egész banánt is morzsolsz!
Mandula – 248 mg/100g
A
mandula kalcium-foszfát-tartalma jótékony hatással van az emésztésre, a
csontok fejlődésére. Kalciumtartalmánál fogva a mandula rendkívül jó
csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a
foszfor is, ez három elem együtt erős csontot biztosít. Ezek az ásványi
anyagok jótékonyan befolyásolják a szív működését, megerősítik a
véredények falait.
Tipp: Legyen nálad mindig egy zacskó mandula.
Pár szem belőle kiváló rágcsálni való, a főétkezések közötti
nassoláshoz, ráadásul összetevőinek köszönhetően csökkenti a stressz
hatását, nyugtatja az idegeket, és hasznos kalciumot juttat a
szervezetedbe.
Petrezselyem – 245 mg/100 g
A petrezselyem a
magyar konyha hagyományosan használt zöldségei közé tartozik, mégsem
fogyasztunk belőle eleget. Jelentős kalciumtartalma mellett veseműködést
serkentő, vesekőhajtó és hólyaghurut elleni teák is készíthetők belőle,
és nagyon jól fokozza az emésztőrendszer működését.
Tipp: Készíts petrezselyemszószt. Nagyon jól kiegészíti a sült vagy grillezett húsokat, halakat.
Egy
evőkanálnyi margarinon piríts sárgásbarnára másfél evőkanál lisztet.
Tegyél bele két-három csokor finomra vágott petrezselymet. Öntsd fel egy
bögre zöldséglével, és forrald össze. Fűszerezd sóval, borssal,
tálaláskor keverj hozzá egy-két kanál tejfölt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése