- 22 dkg margarin
- 18 dkg cukor
- 2-3 ek méz
- 3 tojás
- 3 tk sütőpor
- 45 dkg liszt
- 1-2 ek tej (ha szükséges)
- 1 csg vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 50 dkg szilva
- A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük. Egy lapostányéron a magházzal felfelé sorba tesszük a fél szilvákat, és rászórjuk a fahéjat és a vaníliás cukrot. Félretesszük.
- A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mézet.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kisebb részletekben a habosra kevert margarinhoz adagoljuk, és simára keverjük. Ha túl sűrű lenne, néhány ek tejjel higíthatjuk, de ha megfelelő a tésztánk állaga, akkor nem szükséges hozzáadni tejet.
- A sütőt előmelegítjük. Egy tepsit vagy egy kör alakú sütőformát kivajazunk, kilisztezünk, és belesimítjuk a tésztát. Nem baj, ha ekkor még laposnak tűnik, sütésnél szépen fel fog emelkedni a tészta.
- Villával megszurkáljuk, hogy könnyebben átsüljön. A fél szilvákat húsukkal lefelé fordítva, szépen sorba tesszük a tetején.
- Tűpróbáig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
1 kg burgonya
1-2 dl zsiradék
liszt, amennyit felvesz, kevés dara.
2 tojás sárgája
Kevés só
20 db szilva
10 dkg porcukor
Fahéj ízlés szerint
30-40 dkg zsemlemorzsa
8 dkg vaj
6-8 cl napraforgóolaj
A héjában főtt hámozott burgonyát krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a zsiradékot (ami lehet olaj, vaj, zsír), kevés sót, és hozzáadom a 2 tojás sárgáját , /olvastam hasonló recepetet, ott ehhez a mennyiséghez 4 egész tojást ír/darát, annyi lisztet ,amennyit felvesz , /ha nem ragad a tál aljára, kezemre, akkor jó/
Mindezeket összegyúrom, és hagyom egy kicsit pihenni (kb. 30 perc). Az apró szilvát kimagozom (1 mokkacukor a mag helyébe, kevés fahéj/ vagy a szilvákat megforgatni fahéjas cukorban,/ én a mokka-cukros változatot használom/ A tésztát kisujjnyi vastagra kinyújtom, 8x8-as négyzetre vágom, a közepébe beleteszem a szilvát, és gombócot formálok belőle.
Enyhén sós vízben /kevés olaj a fözővízbe/ kifőzöm. Ha feljön a tetejére, onnan számított 4-5 perc, míg elkészül.
A zsemlemorzsát fele vaj, fele olajban megpirítom. A kifőtt gombócokat ebben a morzsában forgatom meg.
Elkészítési variációk:
- zsemlemorzsa helyett 10 dkg porcukrot és 10 dkg darált mákot összekeverek, és ebben forgatom meg.
- pirított, darált mandulában vagy mogyoróban forgatom meg a gombócokat.
- szilvalekvárt tejföllel összekeverek, ezzel meglocsolom a kész gombócot és erre szórom a pirított zsemlemorzsát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése