Fekete-erdei adventi kalács
2 üveg
magozott meggybefőtt
10 dkg
étcsokoládé
50 dkg
liszt
1 zacskó
sütőpor
20 dkg vaj
vagy margarin
20 dkg
kristálycukor
3 tojás
32 dkg
félzsíros tehéntúró
4 dkg
díszítő szórócukor
sütőpapír
alufólia
Elkészítése:
A befőttet
lecsöpögtetjük, esetleg konyhai törlőpapírra téve megszárítjuk. A csokoládét
durvára felaprítjuk. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadunk 15 dkg vajat, 17
dkg cukrot 1 zacskó vaníliás cukrot, majd robotgéppel beledolgozzuk a tojásokat
és a túrót.
A tésztát
lisztezett deszkán kézzel jól átgyúrjuk és 32×38 cm-es lappá kinyújtjuk. 2/3
részén elosztjuk a meggyet és a csokoládét, majd a keskenyebbik oldalánál fogva
feltekerjük, és kalácsot formálunk belőle. Átlósan, sütőpapírral bélelt tepsibe
fektetjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozat) 30
-35 perc alatt készre sütjük.
Adventi kalácsok....
Hozzávalók :
A tésztához :
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl langyos tej
6 dkg porcukor
2 evőkanál olaj
só
A töltelékhez :
10 dkg darált mák
10 dkg porcukor
10 dkg marcipán
1 teáskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
Továbbá
5 dkg olvasztott vaj
1 tojás sárgája
Az
lisztet tegyük dagasztótálba . Közepébe képezzünk ki egy kis fészket .
Tegyük bele a cukrot . Morzsoljuk rá az élesztőt . Öntsük fel a tejjel .
Tegyük meleg helyre és hagyjuk , hogy az élesztő 15 perc alatt
felfusson . Adjuk hozzá az olajat és egy csipetnyi sót . Dagasszuk a
tésztát , amíg a felülete szép simává nem válik . Kelesztés nélkül
nyújtsuk ki 30x40 centiméteres téglalappá .
Kenjük
meg a teljes felületét az olvasztott vajjal . Szórjuk rá egyenletesen a
tölteléket , amihez a marcipánt vágjuk nagyon apró darabokká . Keverjük
össze a cukrot a mákkal , a vaníliával a citrusok reszelt héjával és a
marcipán darabkákkal .
Tekerjük fel a tésztát rolád szerűen .
Hajtsuk össze koszorú formára .
Helyezzük
sütőpapiros ( a szilikont én ebben az esetben nem javasolnám ) lemezre .
Éles késsel 5 centiméterenkén vagdossuk be a tésztát , de ne vágjuk át .
A szeleteket igazgassuk lapjukra . Kelesszük langyos helyen 20 percig . Kenjük le a tojássárgájával .
Végül 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük szép aranybarnára .
Tipp :
Használhatunk natúr marcipán helyett piros színűt is , illetve a
reszelt citrus héjak helyett kandírozott citrom és narancshéjat
valamint mazsolát is .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése