Hajdan nagy becsben tartották: úgy hitték, hogy a bodzafa az erdő lelke.
Gyönyörű, illatos, ehetjük és ihatjuk is!
A bodzának
hosszú és rögös történelme van.
A lapos virágtömegéről és lédús lilás-fekete
bogyóiról ismert fát már az ókori rómaiak is ismerték és kedvelték.
Plinius írásaiban Sambucus-ként hivatkozik rá. Ismert, hogy a bodza
akkoriban főleg a nők körében volt kedvelt, hiszen az érett bogyóival
csodásan lehetett színezni az arra már rászoruló hajat.
Szicíliától Skóciáig hittek benne, hogy a bodza védelmet nyújt a gonosz démonoktól.
A gonosz szellemek elleni védelmen kívül más érvek is szóltak a bodza
mellett, hiszen virágából és bogyójából ízletes főzeteket lehetett
készíteni, s ezekkel különféle bajokat kúrálni. Nem is csoda, hogy egy
1644-ben megjelent gyógynövényes szakkönyvben a szerző igen
terjedelmesen taglalja, hogy mennyi mindenre jó a bodza. Ebben az időben
nem csak a virágzat és termés került felhasználásra, hanem a fa
gyökere, ágai, kérge is mind-mind valamilyen tinktúrában végezte. A
gyökerekkel gazdagított fürdővízzel epilepsziát orvosoltak, a friss
gallyak levével a szemölcsöket kezelték. Tüdőgyulladásra nem csak bodzás
fürdőt javasoltak, hanem elterjedt volt az a gyógymód is, hogy a beteg
arccal a fa felé a földre feküdt, így próbálván magába szívni a fa
gyógyító erejét.
A kuruzslással határos gyógymódok azonban valós gyógyító erőre
alapultak. Ma már se a kérget, se a gallyakat, se a fa gyökerét nem
bántják, de a virágból valóban jó vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és
köptető szer lehet. A virágból készített tinktúra azonban nem csak
belsőleg hatékony, hanem fürdővízbe téve .
nyugtatja az idegeket és a
bőrirritációt is csökkenti, valamint borogatásként jótékonyan hat a
fáradt szemre is.
A bodzaszörpből
készíthetünk fagylaltot, ízesíthetünk vele különféle krémeket,
töltelékeket, de magát a bodzavirágot is adhatjuk a tésztákhoz, fagylalt
vagy sorbet alapokhoz. A friss virágzatot sűrű palacsintatésztába
fogatva ki is süthetjük. A szárított virágzatból teát készíthetünk,
illetve felhasználhatjuk süteményekhez, krémekhez is.
Bodzavirág bundában
Hozzávalók
bodzavirág
tojás
tej
liszt
cukor
olaj
Elkészítés: A frissen szedett bodzavirágot alaposan megmossuk,
lecsepegtetjük. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű
palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat
először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró
olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral
megszórva melegen tálaljuk
/mindmegette /
Bodzalimonádé : nagy kancsó limonádét készítünk, és
abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes,
muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész van a pompás, tisztító
és gyógyhatású frissítőital.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése