A
zeller olyan, mint a csontok. Ezek erősíti a csontokat. A csontok
kalciumot tartalmaznak. Ez a zöldség is sok kalciumot tartalmaz. Ha
nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és
emiatt csontjaid meggyengülnek. A Zeller megerősíti a csontvázat.
A
zellert sokan a modern konyha “mostohagyermekének” tartják: kevesen
kedvelik, és gyakran csak azért veszik a háziasszonyok, hogy a
húslevest ízesítsék vele – és ahogy megfőtt, gyorsan ki is dobják.
Pedig ezt a zöldséget változatosan felhasználhatjuk, ráadásul nagyon
kedvező hatása van a szervezetünkre is.A zeller meglehetősen háttérbe
szorított zöldségféle: kevesen használják ki variálható és jellegzetes
ízét, azt pedig még kevesebben tudják, hogy a növény nagyon jó hatással
van a szervezetünkre is.Halványító, metélő vagy gumós?
Zellerből (jó esetben) háromfélét lehet kapni a piacokon, üzletekben. A halványító, vagy angol zellert hosszú zöld száráról és jellegzetes leveleiről lehet megismerni.A rostokban gazdag szárzeller nyersen a legfinomabb. A fogyókúrázók kedvelt étele, hiszen kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is.
Mit készítsünk belőle?
Nyersen, a tövek és levelek levágása és alapos mosás után darabolhatjuk, szeletelhetjük, és már fogyaszthatjuk is. A franciák is ezt teszik, hiszen a nyers zöldséges crudité (ejtsd: krüdité) egyik legfontosabb zöldsége a szárzeller. Salátába téve izgalmas ízt kapunk.Egy kis köret-ötlet: olivaolajon /vajon/ megsütjük a zellerszálakat.
A zeller a tányéron nagy barátságban van az almán kívül a burgonyával, a csicsókával, a paradicsommal, a céklával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése