Májusi ételek kaporral
Most már van a kertben friss zöld kapor, érdemes kihasználni, hiszen a kapor nem csupán új ízeket teremt étkezésünkben, s a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye is, hanem egészséges is.
"A kapor őshazáját valahová a Földközi-tenger környékére, talán a Közel-Keletre teszik, innen terjedt el az egész világon. Az biztos, hogy már az ókorban ismert volt Európában, hiszen a görögök és a rómaiak egyik kedvenc fűszere volt, ráadásul fejfájás és gyomorpanaszok ellen is használták gyógynövényként.
Népies nevét, az uborkafüvet azért kapta, mert a savanyúságok elengedhetetlen hozzávalója, hiszen nemcsak jellegzetes íze van, de tartósító hatása is ismert. Egyes népek (például az oroszok vagy az olaszok) ma is sok kaprot fogyasztanak levesekhez, töltelékekhez.
A növény egy-másfél méter magasra is megnő, a kiskertekben elszóródó magokból ültetés nélkül is sok kapor kel ki. Főzelékek, húsételek, sütemények ízesítésére használhatjuk.
Kapros- túrós lepény
25 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dkg cukor
1 tojás
5 dkg zsír
kb 2 dl tej
pici só
Töltelékhez:
40 dkg túró
1 ek cukor
2 db tojás
1 ek búzadara
1 csokor apróra vágott kapor
só
A tetejére:
1 ek tejföl és 1 tojássárgája, jól kikeverve
Elkészítés:
1.A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2.Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
3.Ujjnyi vastag tésztává nyújtjuk, és zsírral kikent tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel, addig elkészítjük a tölteléket.
4.A túrót áttörjük, elkeverjük a tojássárgákkal, 1 ek búzadarával, cukorral és a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
5.A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és lassan sütjük.
6.Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: 1 ek tejföl és 1 tojássárgája.
7.Utána még 2-3 percre sütőbe tesszük, amíg a teteje szép aranybarnára meg nem sül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése