Vasi pecsenye
A legalább fél kilónyi, kicsontozott sertéstarját
négy szeletre vágjuk, enyhén kiverjük, és egy éjszakára sós,
borsos, fokhagymás
tejbe
pácoljuk. A húst pirospaprikás lisztbe forgatjuk, bő zsírban
mindkét oldalát pirosra sütjük. Dödöllével vagy hagymás
törtkrumplival
kínáljuk.
Tökös-mákos rétes
Fél kiló főző- vagy sütőtököt meghámozunk, vékonyra darálunk,
kissé sózzuk, majd kicsavarjuk. Harmad kiló mákot ledarálunk,
ugyanannyi porcukorral elkeverjük. Rétestésztát készítünk,
kihúzzuk, zsírral
lekenjük.
A tésztát egyenletesen megszórjuk a mákkal és ízlés szerint
mazsolával, a felére tesszük a tököt. A rétest felcsavarjuk,
olvasztott
zsírral és
tojással elkevert tejföllel bekenjük. Középmeleg sütőben
megsütjük.
Szeleteljük, forrón tálaljuk.
A dödölle
A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd
pürésítjük.
Lassú tűzön lisztet adunk hozzá, egészen addig amíg
bírjuk keverni.
Ha kész van, húzzuk le a tűzről. Egy serpenyőbe tegyünk pár
kanálnyi zsírt.
Apróra vágott hagymát pirítsunk üvegesre, majd egy evőkanállal
szaggassunk bele kis gombócokat a krumplipüréből. Tipp: a kanalat
mártsuk zsírba, hogy
a gombócok ne ragadnak össze. A gombócokat forgassuk bele a
hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. Tegyük tepsibe és
forró sütőben süssük ropogósra.
Mindig frissen, forrón tálaljuk! Önálló fogásként tejföllel
kínáljuk, de köretként is kitűnő, például pörköltekhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése