Ez a sütemény minden ellenkező hiedelemmel szemben sohasem volt a híres fejedelem kedvence, nincs is semmi köze a történelmi eseményekhez.
De tény, hogy Rákóczi Jánosnak, neves 20. századi mesterünknek az alkotása valóban már a magyar konyha illetve cukrászat jó hírét öregbíti a nagyvilágban.
Rákóczi János 4 aranyérmet is nyert Bécsben, Frankfurtban és Berlinben szakácsolimpiákon. Az 1958-as világkiállításon Brüsszelben a hatvanhat nemzetközi szakácshíresség közül beválasztották a legjobb hatba. Szeretett alkotni, másik ismert étele a Rákóczi borjújava. A túrós sütemény receptje eme brüsszeli világkiállítás óta vált ismertté és a nemzetközi tekintélyt is megszerezte számunkra.
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 1,5 dl tejföl
- 35 dkg liszt
- 13 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
- 1 csomag sütőpor
- A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2,5 dl tejföl
- 3 evőkanál búzadara
- 4 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 2 marék aszalt ribizli (vagy mazsola)
- fél csomag vaníliás pudingpor
- cukor - ízlés szerint, de nem kell sok, mert a baracklekvár édes
- sárgabaracklekvár
- A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 30 dkg cukor
- pici só
- 1 kiskanál ecet
Elkészítés:
A tésztához a puha margarint összekeverem egy nagyobb tálban a többi hozzávalóval, majd egy közepes méretű tepsibe nyomkodom. Előmelegített sütőben 180 C fokon 18 percet sütöm.A túrótöltelékhez szintén mindent egy tálba teszek, majd összekeverem. Az elősütött tésztát először megkenem sárgabaracklekvárral, erre kanalazom a túrós tölteléket.
Elsimítom a tetején a túrót, majd visszatolom a sütőbe, és 180 C fokon a túrót is megsütöm, további fél óra alatt.
A tojáshabot a cukorral, sóval és ecettel addig keverem géppel, amíg kemény habcsókot nem kapok, akkor jó, ha fejtetőre állítva az edényből nem folyik ki, hanem megáll benne. Ezt a habot csillagfejű nyomózacskóba kanalazom, és rácsokat nyomok a megsült tészta tetejére.
A hőmérsékletet visszaveszem 100 C fokra.
A tojáshabos rácsok belsejét baracklekvárral pöttyözöm, majd visszatolom a sütőbe, és most már csak szárítom a habot 100 C fokon-/ 20-25 perc//
recept:mindmegette
/ekesandi/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése