Kuglóf...Gugelhupf, Kugelhupf...Felső-Ausztriában "Wacka" vagy Wacker, lengyeleknek "babka", cseheknek, szlovákoknak "bábovká".
Elnevezése
a német "labda" vagy "gömb" jelentésű Kugel szóból ered.Biztosan más
néven, de már az ókori rómaiak is ismerték ezt a süteményt.
Magyarországon
a kuglóf az 1800-as évek elején kezdett elterjedni, mint az akkortájt
igen divatossá vált uzsonnázás szertartásának elengedhetetlen tartozéka.
Az
uszonnázás olyannyira közkedvelt társadalmi szokássá vált a városi
polgárság körében, hogy 1884-ben amikor Bauer Soma megnyitotta igényes
cukrászdáját az Andrássy úton, egy külön uzsonnatermet alakított ki a
hölgyek részére.
De nem csupán a városi népek kuglófoztak.A gazdag lakodalmas menü része volt az éjfél után felszolgált "kuglihupp".
Ahány ház annyiféle változata ismert:narancsos, mazsolás, kakaós, diós, bécsi, dán lipcsei, mennyei,császárkuglóf.
Végül,
de nem utolsósorban a fáma szerint I. Ferencz József császár nagyon
kedvelt szeretője Schratt Katalin színésznő(akit éppen Sissi mutatott be
a császárnak, és ajánlotta kegyeibe) gyakran készített neki gazdagon
töltött kalácsot, mely a császárkuglóf néven került be a gasztronómia berkeibe.
(részlet:Halász Zoltán:Utazás Gasztronómiába című könyvéből)
Császárkuglóf
-
fahéj
10 dkg porcukor
10 dkg mandula
2 dl tejszín
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
csipet só
6 tojássárgája
10 dkg Rama
10 dkg mazsola
Elkészítés
1.Egy edénybe
tesszük sót, a porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, a
tejszínt, majd a liszttel jól eldolgozzuk. Apránként hozzáadjuk az
olvasztott Ramát és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem
válik.
2.Meleg helyen, lefedve megkelesztjük. Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra őröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük.
3.A megkelt
tészta felét Ramával kikent kuglófformába öntjük, a cukrozott mandulával
meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük.
4.Meleg helyen
kelesztjük, majd gyenge, egyenletes hőfokon, tűpróbáig sütjük. A
megsült kuglófot a formából kiborítjuk és még forrón cukorral
megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése